Biznis i ekonomija

EP: Virovitički župan govorio o učinku europskih fondova, razvoju kontinentalnog turizma

Govoreći u Europskom parlamentu o razvoju turizma župan Virovitičko-podravski Igor Andrović istaknuo je da su u 15 godina iz EU fondova za tu granu gospodarstva povukli 60 milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Virovitičko-podravske županije.

Istaknuvši sve veću turističku prepoznatljivost kontinentalnog dijela Hrvatske, prisutnima se na konferenciji o kontinentalnom turizmu i očuvanju prirodne i kulturne baštine Slavonije i Podravine obratio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, izvijestili su u četvrtak iz Virovitičko-podravske županije (VPŽ).

Nova era turističkog razvoja

Andrović je tom prilikom kazao da je Virovitičko-podravska županija dio kontinentalne turističke regije Slavonija, pod nazivom destinacija Slavonija i Podravina te kao takva postaje sve prepoznatljivije i nagrađivanije turističko odredište. Tome doprinose obnove dvoraca i kurija, razvija se kulturni turizam, a u fokusu je zeleni, odnosno eko turizam.

“Trenutno je 92 posto teritorija VPŽ u kategoriji ruralnog područja, a nova era turističkog razvoja počela je prije 15-ak godina dostupnošću EU fondova. Od tada smo uložili približno 60 milijuna eura”, kazao je Andrović.

Na panel raspravi govorilo se o razvoju kontinentalnog područja Slavonije i Podravine, biološkoj raznolikosti, zaštiti prirode te transformaciji i razvoju područja kroz korištenje sredstava EU fondova.

Rezime

Spomenuti su  najznačajniji turistički projekti poput Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, Posjetiteljskog centra Dravska priča, Geo-info Centra Voćin, Centra za posjetitelje Križnica, Hotela Kurija Janković u Kapela Dvoru, TIC-a Klopotec te dva projekta u tijeku Turističko-rekreacijski centar “Jezero-Hercegovac-Ružica grad” i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni.

Konferenciju s naglaskom na ulogu EU fondova u razvoju ove vrste turizma su u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu zajednički organizirali ured HDZ-ovog eurozastupnika Karla Resslera i Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema te Virovitičko-podravske županije . Na konferenciji održanoj u srijedu sudjelovali su predstavnici VPŽ, Razvojne agencije VIDRA, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ,  Javne ustanove Park prirode Papuk, Veleučilišta u Virovitici, Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, Turističke zajednice VPŽ te predstavnici Požeško-slavonske županije, između kojih i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.