PolitikaPreporučeno

EP zatražio kažnjavanje Mađarske i Poljske, Ilčić propituje krimen | vladavina prava

Ladislav Ilčić; Foto: Philippe Stirnweiss/EP

Situacija u Mađarskoj i Poljskoj po pitanju vladavine prava se pogoršava pa tim zemljama ne treba odobriti plan oporavka od pandemije dok ne implementiraju sve preporuke Komisije, poručili su europarlamentarci rezolucijom usvojenom u četvrtak.

>>>Parlament pozvao na ‘hitno’ kažnjavanje Poljske i Mađarske | vladavina prava

Europski parlament “žali” što saslušanja koja je organiziralo Vijeće “nisu dovela do poboljšanja po pitanju vladavine prava, demokracije i temeljnih prava u Poljskoj i Mađarskoj”, već se situacija u obje zemlje “nastavila pogoršavati” od pokretanja procedure po članku 7(1) Ugovora o Europskoj uniji, stoji u rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 426 glasova za, 133 protiv i 37 suzdržanih.

Pučani, socijaldemokrati, liberalni klub Renew Europe, Zeleni i Ljevica zajednički su podnijeli rezoluciju u kojoj se ističe da kršenje vrijednosti iz Ugovora o Europskoj uniji u pojedinoj državi članici utječe na sve države članice.

Europska komisija vodi postupak protiv Mađarske i Poljske zbog navodnog ugrožavanja europskih vrijednosti na temelju spomenutog članka Ugovora o EU.

Uvjetovanje novca, vladavine prava

Parlament je također pozvao Komisiju i Vijeće da ne odobri nacionalne planove oporavka Poljske i Mađarske dok u potpunosti ne ispune preporuke u području vladavine prava te dok ne implementiraju “sve relevantne presude” Suda pravde Europske unije i Europskog suda za ljudska prava.

Komisija je prošlu srijedu pokrenula postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

Prema pravilima, postupak bi mogao trajati do devet mjeseci. Mađarska sada ima dva mjeseca za odgovor na pismo, a Komisija nakon toga ima mjesec dana za analizu mađarskog odgovora.

>>>Orban: odluka Komisije o blokadi novca za oporavak ‘najbrutalnija sabotaža’

Nakon toga, Komisija može predložiti suspenziju ili smanjenje isplata iz europskih fondova kako bi se kompenzirao učinak na budžet EU-a zbog utvrđenih povreda.

Parlament u rezoluciji “ističe se zabrinutošću” činjenicu da Komisija nije pokrenula isti postupak i protiv Poljske.

Jedini jezik koji Orban razumije

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kazao je za Hinu kako Europska unija “mora jasno stati u obranu koncepta vladavine prava” te da je postupak koji je Komisija pokrenula protiv Mađarske “jedini jezik koji Viktor Orban razumije”.

>>>Orban skoknuo na kiosk kupiti ‘soroševske novine’ koje kritiziraju njegovu vlast | VIDEO

“Mislim da trebamo pristati europskim javnim novcem financirati vlasti koje rade nešto što nije u skladu s europskim vrijednostima”, smatra Picula.

Dio zastupnika kritizirao je u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta postupanje europskih institucija prema Poljskoj i Mađarskoj u trenutku dok te zemlje, pogotovo Poljska, pružaju veliku pomoć Ukrajini.

>>>Zabrana pobačaja u Poljskoj razmotrena, osuđena i podržana u EP-u

Picula je kazao kako je pomoć Ukrajini “svakako za pohvaliti”, ali da Europski parlament “ne smije okretati glavu od znatno starijih strukturnih problema”.

Manifestacija “užasa”

Suprotnog je mišljenja Ladislav Ilčić iz Hrvatskih suverenista, član Europskih konzervativaca i reformista u kojima istaknutu ulogu ima i vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS).

“Mislim da neću pretjerati ako kažem da je ovo sad već maltretiranje dviju suverenih članica kojima se oduzima pravo da imaju vlastite vrijednosti i društveno-političke posebnosti. Iz rezolucije je više nego jasno da se radi o vrijednosnom razmimoilaženju s briselskom centralom“, kazao je Hini Ilčić, dodavši kako se u rezoluciji nije pojasnilo na koji se način “navodni užas (u Mađarskoj i Poljskoj) točno manifestira”.

>>>Orban: naša je pobjeda toliko velika da se vidi s Mjeseca | izbori u Mađarskoj

“Sve većom podrškom vladajućima, kako su nedavno pokazali izbori u Mađarskoj? Ili velikim rastom BDP-a, ili rastom nataliteta, ili primanjem milijuna ukrajinskih izbjeglica? Stvarno je neukusno kad o pravu na slobodno okupljanje govore politički predstavnici iz država koje su do jučer podsjećale na logore i odvajale članove obitelji zbog suludih covid-19 pravila”, dodao je.

Pratite nas na Google vijestima