PreporučenoTech

‘Epic tužba’ protiv Applea i Googlea zbog naplate ‘ležarine’: Fortnite

Foto: Fortnite/YouTube

Apple Inc i Alphabetov Google u četvrtak su zbog kršenja smjernica o plaćanju unutar aplikacija iz svojih online trgovina uklonili popularnu videoigru ‘Fortnite’ što je razvojni tim Epic Games potaknulo na podizanje federalne tužbe koja propituje poslovne modele dominantnih tehnoloških divova.

Apple i Google su kao kršenje smjernica naveli uvođenje direktnog sustava naplate unutar Fortnite aplikacije.

Fortnite je izrazito popularna videoigra za djecu i mlađe tinejdžere te jedan od neuspješnijih primjera digitalne monetizacije u široj zabavnoj industriji.

Epic u tužbi nije zatražio novac već sudski nalog koji će dokinuti neke od osnovnih praksi u online trgovinama.

“Apple je postao ono čemu se nekoć protivio: behemoth koji želi kontrolirati tržišta, blokirati konkurenciju i obuzdati inovacije. Apple je veći, snažniji, ukorijenjeniji i štetniji od monopola iz prošlosti,” napisali su odvjetnici Epica u tužbi uloženoj u Kaliforniji.

#FreeFortnite

Kompanija je također pokrenula kampanju na društvenim mrežama gdje uz hashtag #FreeFortnite igrače poziva da od Apple zatraže povrat novca ukoliko su izgubili pristup aplikaciji.

>>>Princ Harry: ‘Zabranite Fortnite’

Pitch se zasad pokazao izrazito uspješnim, osobito parodija slavne Appleove reklame ‘1984’ koju je u trenutku objave samo na Twitteru pogledalo više od 2.2 milijuna ljudi.

Uz nekoliko samopogodujućih izuzetaka Apple uzima 15% do 30% od svake transakcije unutar mora aplikacija u njegovoj trgovini. Analitičari vjeruju da su gameri najveći potrošači u App Storeu koji je s 46.3 milijarde dolara godišnje ovih dana najveća prihodovna komponenta Appleova biznisa.

Apple je u izjavi za javnost rekao da je Fortnite iz trgovine uklonjen jer je Epic lansirao uslugu plaćanja s “izričitom namjerom kršenja smjernica App Storea”.

>>>Borba protiv monopola: Komisija pokrenula istragu o platnom sustavu Apple Pay

“Činjenica da poslovni interesi (Epica) sada vode porivu za postizanje specijalnog sporazuma ne mijenja činjenicu da su ove smjernice stvorene kako bi nivelirale igralište za sve razvojne timove i trgovinu učinilo sigurnom za sve korisnike.”

Tužbu Epica je u izjavi za javnost pozdravio Spotify, rival glazbenom streaming servisu Applea koji je također pokrenuo protumonopolsku tužbu protiv proizvođača iPhonea, ali na europskom tlu.

“Appleove nepoštene prakse su konkurente držale u nepovoljnom položaju i korisnike lišavali predugo,” rekli su iz Spotifyja prema citatu Reutersa.