PolitikaPreporučeno

Epidemiolozi i dužnosnici komentirali potvrdu ‘britanskog soja’ u Hrvatskoj, pozvali na oprez

U srijedu je u Hrvatskoj prvi put potvrđena prisutnost novog, britanskoj soja virusa u populaciji, a uz tri potvrđena slučaja, prema preliminarnim rezultatima sekvenciranja, pronađeno je još osam slučajeva zaraze novim sojem.

Mutacije su pronađene kod 50-godišnjeg muškarca i 3,5-godišnjeg djeteta iz Zagreba, te 34-godišnjaka iz Brodsko-posavske županije, istaknuto je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Čeka se potvrdni test

Prema preliminarnim podacima, pronađeno je još osam slučajeva zaraze tim sojem virusa, u uzorcima uzetima u drugoj polovici siječnja, koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslao na sekvenciranje u jedan španjolski laboratorij.

“Još čekamo da se napravi potvrdni test. Te preliminarne informacije su došle jučer, no znamo da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja, što znači da smo već tada imali tu novu varijantu u populaciji”, kazao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić.

>>>Nova mutacija u tri dana zarazila 100,000 ljudi u Engleskoj | COVID-19

Epidemiološka obrada slučajeva kod kojih je potvrđen novi soj virusa je u tijeku, a još uvijek nema značajnog povećanja broja oboljelih koje se može dovesti u vezu s ovim sojem, istaknuto je na konferenciji Stožera.

Kaić je napomenuo da to ukazuje na važnost identifikacije svih kontakata oboljelih kako bi se maksimalno smanjilo širenje te nove varijante u populaciji.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da britanski soj koronavirusa koji je otkriven u Hrvatskoj predstavlja određenu prijetnju, no da će se tek vidjeti kolika je ta prijetnja.

Sporadični pristup

Upitan hoće li pojava novog soja zaustaviti očekivano popuštanje protuepidemijskih mjera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je to kompleksno pitanje, o kojemu će vladin Znanstveni savjet, ali i članovi Vlade, razgovarati u narednim danima.

“Unatoč ovom sporadičnom pristupu u sekvencioniranju možemo govoriti da je ta nova varijanta u izvjesnoj mjeri disperzirana diljem Hrvatske i za očekivati je da će toga biti još. Bitno je da se taj novi moment treba primiti ozbiljno, moramo mu posvetiti nužnu pozornost, ali to nije razlog za bilo kakvu vrstu panike”, ustvrdio je.

>>>Hrvatska se još uvijek ‘prilagođava’ potrebi praćenja novih sojeva koronavirusa

No, dodao je da će se ta činjenica, kao i najavljene niske temperature koje će se u Hrvatskoj zadržati do kraja ožujka, uzeti u obzir kod donošenja odluke o epidemiološkim mjerama, jer sadašnje istječu 15. veljače. Napomenuo je, međutim, da broj novozaraženih, unatoč činjenici da se novi soj u Hrvatskoj kretao 15. siječnja, pada.

“Donijet će se odluka koja mora biti racionalna kada je u pitanju zaštita života i zdravlja i ekonomske aktivnosti. Puno konkretniji odgovor nema vam tko dati”, poručio je Božinović.

>>>Britanska mutacija stigla u Norvešku, Oslo zatvara trgovačke centre: COVID-19

Na Stožeru je istaknuto da treba biti svjestan činjenice da se novi soj brže širi, da je među ljudima i da se treba držati mjera koje su na snazi da bi se spriječilo eksplozivno širenje koje se dogodilo u Irskoj, Portugalu i drugim zemljama.

“I dalje je potrebna visoka doza opreza”, istaknula je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Beroš: cijepljenje preko reda je neprihvatljivo i moralno upitno

Na pitanja o slučaju cijepljenja rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa i njegove supruge na Zavodu za stomatologiju, Beroš je odgovorio kako je o tome zatražio očitovanje i KBC-a Zagreb.

Prema izjavi pročelnika Klinike za stomatologiju Željka Verzaka, Boras i njegova supruga su cijepljeni jer se su se tijekom konzultacija o stomatoloških problemima našli na Zavodu za stomatologiju gdje se taj dan obavljalo cijepljenje medicinskog osoblja. Nakon cijepljenja, ostale su tri razrijeđene doze cjepiva, za koje je Boras pokazao interes, pa su cijepljeni on i supruga, a Verzak je priznao da takav postupak smatra pogreškom.

>>>‘Britanska mutacija’ koronavirusa 30 do 40 posto smrtonosnija od izvorne | premijer

Ministar Beroš osudio je svaku sumnju na prekoredno cijepljenje, istaknuvši da je to neprihvatljivo i moralno upitno.

“Samu sumnju na prekoredno cijepljenje osuđujem kao takvu. Vlada je donijela plan cijepljenja i kroz njega smo istaknuli našu solidarnost i usmjerenost prema najugroženijim skupinama. Oduzimanje prava najugroženijima da se cijepe, krajnje je neprihvatljivo i moralno je upitno”, poručio je Beroš.

Apelirao je na sve koordinatore cijepljenja i županijske zavode za javno zdravstvo da se cijepljenje provodi prema planu cijepljenja i programu cijepljenja koji je vrlo jasno definiran.

Kaić: ne postoji službeni protokol o tome što napraviti da se cjepivo ne baci

Upitan što se radi s razrijeđenim dozama cjepiva  ili otvorenim bočicama koje ne mogu biti iskorištene šest sati nakon otvaranja te postoji li određeni protokol kako se one mogu iskoristiti, Bernard Kaić odgovorio da takvog protokola nema.

Međutim, istaknuo je da je zdravorazumski protokol da je bolje cijepiti bilo koga, nego baciti cjepivo.

“Ima isto tako upita kako je moguće da se u ambulantama počinje cijepiti, a negdje još zadnji korisnik doma za starije nije dobio cjepivo. Neizbježno je da se kraj prve faze cijepljenja, medicinskog osoblja i osoba u socijalnim osobama, cijepe s drugom fazom cjepiva”, kazao je Kaić.

>>>Von der Leyen suočena s teškim pitanjima i kritikama eurozastupnika, Biljane Borzan | nabava cjepiva

Na pitanje imaju li saznanja o dodatnim slučajevima prekorednog cijepljenja, Beroš je istaknuo da ima povjerenje da u sustavu ne postoji mnogo takvih slučajeva.

“Sve je transparentno, postoji jedinstveni registar cijepljenja i svatko onaj tko je eventualno cijepio nekog preko reda, ne može se izuzeti iz neke daljnje analize. U svakom slučaju, za sada podaci o provođenju plana i programa cijepljenja, pokazuju da sve ide prema planu. U slučaju sumnje na neku iznimku, učinit ću sve da se to provjeri”, poručio je Beroš.

Hrvatska je prema 14-dnevnoj incidenciji po broju novozaraženih na 100 tisuća stanovnika među boljim zemljama u Europskoj uniji. Trenutna je incidencija 146, a samo četiri europske zemlje imaju nižu incidenciju.

Do jučer je u Hrvatskoj cijepljeno 61.241 osoba, dvije doze su primile 41.966, što znači da je za njih cijepljenje završeno, a s jednom dozom 20.275 osoba. Sveukupno je utrošeno 102.207 doza, istaknuto je na konferenciji Stožera.

Comments (2)

  1. […] Epidemiolozi i dužnosnici komentirali potvrdu ‘britanskog soja’ u Hr… 10/02/2021 […]

  2. […] Epidemiolozi i dužnosnici komentirali potvrdu ‘britanskog soja’ u Hr… 10/02/2021 […]

Comments are closed.