Politika

Erdogan traži sigurnu zonu za 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica – ‘u suprotnom otvaramo vrata’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja primila više od četiri milijuna izbjeglica, zaprijetio je u četvrtak da će pustiti novi val migranata u Europsku uniju ako ne dobije veću međunarodnu pomoć.

Više od 3,5 milijuna tih izbjeglica su Sirijci i Ankara želi da se u toj zemlji uspostavi “sigurna zona” kamo bi se mogli vratiti onamo.

>>>Putin i Erdogan uživali u sladoledu: budeš platio i za mene?

“Ako se to ne dogodi, morat ćemo otvoriti vrata. Ili ćete nam pomoći, ili, ne učinite li to, žao mi je, postoje granice dokle možemo trpjeti”, rekao je u televizijskom nastupu u Ankari.

“Ili ćete nam pomoći, ili, ne učinite li to, žao mi je, postoje granice dokle možemo trpjeti,”

Recep Tayyip Erdogan

“Predlažemo uspostavu sigurne zone (…) ako to učinimo, to će pomoći Turskoj”, dodao je.

Usto je upozorio na stanje u Idlibu – sirijskoj pokrajini uz tursku granicu, gdje živi oko 3 milijuna ljudi – koja je na meti bombardiranja režima u Damasku i odakle sve veći broj afganistanskih migranata ulazi u Tursku.

>>>Erdogan najavio vojnu operaciju na sjeveru Sirije

“Nismo imali dostatnu potporu i morat ćemo to učiniti kako bismo to dobili”, dodao je, kazavši da je Turska potrošila 40 milijarda dolara a od Europske unije je dobila tek tri milijarde eura za prihvat sirijskih izbjeglica.

Turska i EU su 2016. potpisali ugovor koji predviđa povratak u Tursku migranata koji su ilegalno ušli u Grčku, u zamjenu za financijsku pomoć od 6 milijarda eura europskog novca Ankari.

“EU je do danas isplatio 5,6 od odobrenih 6 milijarda eura”, odgovorila je pak glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud, obećavši “uskoro” i ostatak.