PolitikaPreporučeno

Eskalacija napetosti na Kosovu | VIDEO

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla u utorak je rekao da Srbija pod utjecajem Rusije cilja destabilizaciji Kosova kroz potporu srpskoj manjini na sjeveru koja već tri tjedna blokira ceste u prosvjedu protiv zamjene registarskih oznaka na vozilima.

Beograd je u ponedjeljak proglasio najvišu vojnu uzbunu, Srbi su u etnički podijeljenom gradu Mitrovici na sjeveru Kosova podigli barikade.

>>>Kosovo zatražilo uzdizanje u Uniju

“Upravo je Srbija, pod utjecajem Rusije, ta koja je povećala stupanj vojne spreme i koja naređuje podizanje novih barikada kako bi opravdala zaštitu kriminalnih skupina koje teroriziraju… građane srpskog etniciteta u Kosovu,” napisao je Sveçla u izjavi.

Srbija odbacuje optužbe i tvrdi da želi zaštiti svoju manjinu.

Mi ćemo se “nastaviti boriti za mir i traženje kompromisnog rješenja,” rekao je u utorak srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

>>>Vučić: nismo zainteresirani za priznanje Kosova, odluke donosimo sami, u vlastitom interesu

Beograd je pojačanu spremnost proglasio u ponedjeljak navečer uz obrazloženje da bi kosovske vlasti pobunu mogle ugasiti silom.

>>>Na Kosovu iskre oružani sukobi, zavijaju sirene | VIDEO

Srbi promet na sjeveru remete od 10. prosinca. Napetost je velika uz izvješća o sporadičnoj razmjeni vatre između snaga sigurnosti i separatista.

Albanska je većina neovisnost Kosova od Srbije proglasila u 2008. godini uz zdušnu potporu Sjedinjenih Američkih Država i članica NATO-a koje su intervenirale u vojni sukob u 1998.-1999. godini.

Kosovo nije član Ujedinjenih naroda jer uzdizanje priječi ruski veto, njegovu neovisnost ne priznaje pet europskih nacija; Španjolska, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Cipar.

>>>Sirene na uzbunu, ‘denacifikacija Kosova’ | VIDEO

Na sjeveru Kosova živi oko 50.000 Srba koji su odani Beogradu i odbijaju prepoznati vlast u Prištini.

Kosovske vlasti vjeruju da policija ima kapacitet i spremu za uklanjanje barijera i blokada ali čeka zeleno svjetlo zapadnjačke mirovne misije KFOR.

Vučić je rekao da se o prijeporu, napetosti i rješenjima konzultira sa stranim diplomatima.

>>>Picula komentirao nemoć i lošu politiku – adaptaciju Srbije

Reuters piše da su kamioni u utorak ujutro u Mitrovici blokirali cestu koja povezuje srpski i albanski dio grada.

Njihov je zahtjeva puštanje na slobodu jednog od bivših redarstvenika koji je uhićen zbog oružane pobune.

>>>NATO snaži patrole na užarenoj granici Srbije i Kosova | VIDEO

Gradonačelnici i oko 600 policajaca srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova prošlog su mjeseca u znak prosvjeda zbog uvođena registarskih oznaka dali masovnu ostavku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima