Politika

EU daje rekordnih 550 milijuna eura za spašavanje 16 milijuna života od side, tuberkuloze i malarije

Tijekom sastanka na vrhu skupine G7 u Biarritzu, koji se ove godine održava na temu borbe protiv nejednakosti, EU je objavio da će Globalnom fondu donirati 550 milijuna eura za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije diljem svijeta. Globalni fond međunarodno je partnerstvo čijim je radom od njegova osnutka 2002. već spašeno 27 milijuna života.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker tim je povodom izjavio: „EU snažno podupire Globalni fond od njegova osnutka, kada se činilo da je epidemiju side, malarije i tuberkuloze nemoguće pobijediti. Danas objavljujemo rekordni doprinos u iznosu od još 550 milijuna eura. Nadamo se da će međunarodna zajednica slijediti naš primjer i pojačati borbu za ostvarenje cilja Fonda: iskorjenjivanja tih epidemija do 2030.“.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je predstavljao EU na ovogodišnjem sastanku skupine G7, vijest o doprinosu objavio je u Biarritzu, uoči donatorske konferencije Globalnog fonda koja će se u listopadu održati u Lyonu. Globalni fond u razdoblju od 2020. do 2022. želi prikupiti barem 12,6 milijardi eura (14 milijardi dolara). Cijelo priopćenje za medije i najčešća pitanja dostupni su na internetu.