PreporučenoTech

EU: dogovor o povećanju udjela obnovljive energije na 42.5 posto do 2030.

Ilustracija: 춘성 강

Pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta postigli su u četvrtak privremeni politički dogovor o povećanju udjela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije u EU-u na minimalno 42,5 posto do 2030., dok su dosadašnji planovi predviđali povećanje na 32 posto.

>>>Komisija predstavila reformu tržišta električne energije

Dogovor sada trebaju potvrditi obje zakonodavne institucije kako bi postao zakon. Dogovor predstavlja važan korak u provedbi europskog Zelenog plana po kojem Europa do 2050. treba postati klimatski neutralan kontinent.

Pregovarači su dogovorili da treba težiti dodatnom povećanju od dodatnih 2,5 posto kako bi udio obnovljivih izvora energije dosegnuo 45 posto do 2030. godine.

U direktivu o učinkovitosti obnovljive energije prvi put je uključena industrija. Dogovorom su utvrđeni indikativni ciljevi od 1,6 posto godišnjeg povećanja korištenja obnovljive energije te obvezujući cilj za postizanje 42 posto obnovljivog vodika u ukupnoj potrošnji vodika u industriji do 2030.

>>>Njemački OIE titan RWE zavjetovao nastavak predvođenja, rast dividende

U sektoru prometa privremenim dogovorom državama članicama ostavljena je mogućnost da biraju između obvezujućeg cilja od 14,5 posto smanjenja intenziteta stakleničkih plinova u prometu korištenjem obnovljivih izvora energije do 2030. ili obvezujućeg cilja od najmanje 29 posto udjela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije u prometnom sektoru do 2030.

Privremenim dogovorom također je utvrđen indikativni cilj od najmanje 49 posto udjela obnovljive energije u zgradama 2030. godine.

>>>Komisija tužila RH zbog direktive o obnovljivoj energiji, sanacije Biljana Donjih

Povećanje udjela obnovljive energije na 42,5 posto gotovo je dvostruko veće od današnjeg udjela. U EU-u je 2021. bilo 22 posto energije iz obnovljivih izvora, s tim da je velika razlika među državama članicama. Primjerice u Švedskoj je udio obnovljive energije 63 posto, a u Luksemburgu, Malti, Irskoj ispod 13 posto. U Hrvatskoj je, prema Eurostatu, udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije 2021. godine bio 29 posto.

Pratite nas na Google vijestima