Biznis i ekonomijaPreporučeno

EU dogovorio carinu na ugljik

Mohammed Chahim; Foto: Alain Rolland/EP

Pregovarači Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta u utorak su nakon cjelovečernje seanse prvi u svijetu postigli dogovor o uvođenju carina na emisije ugljičnog dioksida (CO2).

Reuters piše da dogovor, postignut oko pet sati ujutro, zahvaća čelik i željezo, cement, umjetna gnojiva, aluminij i električnu energiju dobivenu iz “prljavih” izvora.

>>>EU dogovorio zakon o klimatskom danku za avioprijevoznike

Poduzeća koja tu robu ili sirovinu uvoze u EU morat će kupiti “certifikate” i platiti za ugrađeni CO2.

Raritetni mehanizam

Shema ne diskriminira pa će danak biti jednak za strane i domaće tvrtke koje onečišćenja već plaćaju CO2 dozvoloma na europskom tržištu ugljika.

>>>Cijene plina, CO2 naknade i remont srezali dobit Petrokemije s 251 na 102 milijuna kuna | semestar

Glavni pregovarač Europskog parlamenta, Mohammed Chahim, novinarima je rekao da je zakon “krucijalan” za napore EU-a u borbi protiv klimatskih promjena.

>>>Vijeće za okoliš EP-a podržalo dokidanje motora s unutarnjim izgaranjem do 2035.

“To je jedan od raritetnih mehanizama koje imamo za poticanje naših trgovinskih partnera na dekarboniziranje proizvodne industrije,” rekao je.

Dionici su naveli da je cilj poreza niveliranje cijena kako europski proizvođači ne bi bili u nepovoljnijem položaju od međunarodnih konkurenata.

Porez će također obuhvatiti uvoz vodika, što nije bilu u inicijalnom planu Vijeća EU-a, ali je uvršteno na zahtjev Parlamenta.

>>>Biljke su moćne u pročišćavanju atmosfere zatvorenih prostora | istraživanje

Pojedini detalji zakona, uključujući početak primjene, bit će dogovorni tijekom tjedna u povezanim pregovorima o reformi europskog tržišta ugljika.

Zakon o klimi

EU CO2 dozvole domaćim kompanijama trenutačno daruje kako bi održala njihovu konkurentnost, ali će brojka besplatnih certifikata postupno okopniti kako bi se udovoljilo pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

>>>Njemačka u 2021. prikupila 12,5 milijardi eura dadžbina na CO2

Bruxelles je signalizirao da bi pojedine zemlje mogle dobiti izuzeća ukoliko se njihove klimatske politike podudaraju sa zelenom tranzicijom i sugerirao da bi to mogao biti Washington čija je administracija kroz epohalne poticaje također započela veliku promjenu industrijske paradigme.

>>>Trgovanje emisijama, carine na ugljik i rezidualna dobit u prijedlogu za punjenje EU proračuna

EU se u 2021. godini Zakonom o klimi obvezao da će emisije CO2 i drugih štetnih plinova do 2030. godine smanjiti na 55% razina kakve su bile u devetom desetljeću prošlog stoljeća.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima