PolitikaPreporučeno

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje: Pavić

Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje, rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić u nedjelju na šibenskoj rivi na Sajmu EU fondova koji se održava u sklopu regionalnih Dana EU fondova.

Pavić je istaknuo kako je u trenutku kad je sadašnja Vlada preuzimala sustav upravljanja EU fondovima ugovornost bila devet posto, a sada je na 75 posto.

>>>Položen je kamen temeljac Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Isplaćeno je 22 milijarde kuna, rekao je, što je vrijednost šest Peljeških mostova.

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku: poboljšavaju zdravstvo – gdje je uloženo 1,7 milijardi kuna u bolnice i opremu i prometnu infrastrukturu – gdje je uloženo je više od milijardu kuna,  u zračne luke Split i Dubrovnik, a do kraja ove omotnice na red će doći i Lošinj i Brač. “Pelješki most je trajni spomenik ovoj financijskoj omotnici”, dodao je Pavić.

“Pelješki most je trajni spomenik ovoj financijskoj omotnici.”

Marko Pavić

Europski fondovi mijenjaju i školstvo na bolje, rekao je, pa je tako uloženo više od milijardu kuna u program e-škola, 680 milijuna kuna za kurikularnu reformu, 6.5 milijardi kuna za zapošljavanje.

>>>EU ulaže više od 48 milijuna eura u proširenje Dječje bolnice Srebrnjak: Komisija

Ministar Pavić je istaknuo i da su porezna rasterećenja donijela dvije milijarde kuna više novca jedinicama lokalne i regionalne samouprave i da ta novčana sredstva treba uložiti u sufinanciranje projekata.

Najavio je i otvaranje učilišta za administraciju EU fondova.

To učilište, rekao je, neće biti konkurencija sadašnjim studijima za pisanje EU projekata, dodatni program za ljude koji će administrirati EU fondove potreban je kako bismo olakšali korisnicima način povlačenja sredstava.

Šibenik među najuspješnijima u povlačenju EU sredstva

Premda Šibenik slovi kao jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova po povlačenju sredstava iz EU fondova, šibenski gradonačelnik Željko Burić rekao je da nije zahvalno govoriti o rekorderima jer kriteriji nisu uvijek isti.

“Ipak, Šibenik je povukao sve što je htio povući, sukladno programu razvoja i strategiji razvoja grada. Imamo sinkronizirani koncept razvoja i u svima koristimo EU sredstva, najviše je riječ o ulaganju u infrastrukturu. Ulaganje u kulturnu baštinu je odradilo odličan posao u turizmi i gospodarstvu, a sada idemo ka održivom razvoju turizma. Turizam neće izdržati bez infrastrukture pa zato radimo sve zajedno“, rekao je Burić.

>>>Željko Burić: da nije europskog novca, Šibenik bi bio u problemima

U Šibeniku je u tijeku više od 1,1 milijardu kuna investicija – 500 milijuna kuna bez PDV-a vrijedan je projekt aglomeracije s kojim se ukidaju setičke jame uz more, 200 milijuna kuna košta centar za gospodarenje otpadom, 50 milijuna središnji gradski trg Poljana, a više od 50 milijuna namijenjeno je za obnovu tvrđave sv. Ivana. Najavio je i da se u srijedu potpisuje ugovor za gradnju studentskog doma u vrijednosti od 85 milijuna kuna.

Župan Pauk: brojna ulaganja i u Dalmatinskoj zagori

Predsjednik Zajednice županija i Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako su brojna ulaganja u Zagori.

“Nema grada ili općine koji nije povukao neka sredstva iz EU fondova po bilo kojoj osnovi. Drniš se preporodio u turističkom smislu, a Knin se također obnavlja EU sredstvima. Teško je sve nabrojati, ali znamo da u županiji, bez grada Šibenika, imamo oko 500 milijuna kuna ulaganja iz EU fondova”, rekao je Pauk.

>>>Komolac: premijer podsjetio na 4,5 milijarde kuna vrijedne projekte za Dubrovnik, županiju

U sklopu izložbenog prostora, sudionici su imali priliku degustirati i kupiti izložene proizvode, čuti informacije o uspješnim projektima u njihovom susjedstvu te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade. Pripremljen je i atraktivni zabavno-edukativni program za najmlađe, prigodni gastro show uz degustacijsku podjelu jela te nastupe kulturno-umjetničkih društava.