Biznis i ekonomijaPreporučeno

EU građane poziva da manje voze, smanje grijanje, ugase klimu, rade od kuće…

Nadnacionalni europski administratori građane će pozvati da manje voze, smanje korištenje klima uređaja i rade od kuće tri dana u tjednu kako bi se umanjila ovisnost o ruskoj energiji.

>>>Komisija traži izlaz iz energetske ovisnosti o Rusiji

Mjere i krizni životni stil, iscrtani u suradnji s Međunarodnom agencijom za energiju (IEA), tipičnom će domaćinstvu uštedjeti 450 eura (HRK 3.402) godišnje, tvrde.

Povod za stezanje energetskog remena rat je u Ukrajini koji Unija neposredno financira kroz ovisnost o ruskim energentima.

>>>Europa komunicira viziju potpune energetske neovisnosti | ruska invazija na Ukrajinu

Budući da administratori nisu mogli pronaći alternativne izvore, građani su pozvani na promjenu životnog stila.

“Igrajte svoju ulogu”

Plan od devet točaka, nazvan “Igram svoju ulogu”, građane poziva da manje koriste osobne automobile a više javni prijevoz ili da tri dana rade od kuće.

Građani su također pozvani da:
  • svoje domove manje griju zimi i smanje klima uređaje ljeti
  • sporije voze na autocestama s ugašenim klimatskim uređajima što smanjuje potrošnju goriva
  • koriste vlakove umjesto zrakoplova
  • putuju javnim transportom, hodaju ili voze bicikle

Gradovi su pozvani da potiču i promiču nedjelje bez automobila, što pojedine metropole već čine.

“Suočeni s užasnim scenama ljudske patnje koje smo vidjeli nakon ruske invazije na Ukrajinu, ljudi Europe žele poduzeti akciju,” rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA. “Ovaj vodič s koracima koje je lako pratiti, uz malo ili bez nelagode s naše strane, može smanjiti tok novca prema ruskoj vojsci i pomoći nam na putu prema čišćem i održivijem planetu.”

Energetska (ne)ovisnost

Agencija je izračunala kako bi, kad bi svaki Europljanin pratio njezine preporuke, kroz godinu uštedjeli 220 milijuna barela nafte, što je dovoljno da se napuni 120 supertankera. Također bi se uštedjelo 17 milijardi kubnih metara plina, što je dovoljno za zagrijavanje gotovo 20 milijuna domova.

>>>Sve više djece anksiozno, prestravljeno neposrednom klimatskom apokalipsom: stručnjaci

EU je u ožujku objavio plan za neovisnost od ruskih energenata, nakon što su njegovi začeci iscrtani od aktualne Europske komisije i Europskog parlamenta koji su, nakon u retrospektivi opuštene i blagotvorne administracije Jean-Claude Junckera, zajedno proglasili klimatsku krizu i predstavili Zeleni plan za njezino suzbijanje.

>>>‘Više nema vremena, moramo početi jesti bebe!’, zavapila je žena Alexandriji Ocasio-Cortez

Unatoč željama, njemački ministar gospodarstva Christian Lindner, u posljednjim je danima opetovao da njegova nacija jednostavno nije o mogućnosti neposredno dokinuti svoju ovisnost o ruskim energentima.

Rusija je pak rekla da će energente namijenjene Europi preusmjeriti na istok i druga daleka tržišta.

Izvješće je građanima i vladama također preporučilo energetsku obnovu zgrada i druge politike koje su dobrim dijelom već u primjeni.

>>>EP usvojio Direktivu o energetskim svojstvima zgrada

“Sve ove mjere, one mogu biti dobrovoljni doprinosi,” rekla je austrijska ministrica okoliša Leonore Gewessler. “No one trebaju političku akciju koja će podupirati.”

Dojmovi

Austrija je s riječi već prešla na djela pa cijenu javnog prijevoza smanjila na tri eura dnevno dok kućanstvima s niskim primanjima subvencionira zamjenu dotrajalih, zastarjelih i energetski neučinkovitih uređaja.

>>>Pohrana, kontrola, regulacija i motivacija u novoj europskoj strategiji opskrbe plinom

Irski ministar okoliša, Eamon Ryan, kaže da djelovanje na europskoj razini olakšava prenošenje političke poruke na primjeren način. “Izrazito je teško izbjeći dojam da građanima govorite što moraju raditi, ili da ne ostavite dojam zločestog lika (iz romana Božićna priča) kakav je Scrooge,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/BBC