Biznis i ekonomija

EU i 16 članica WTO-a dogovorile privremeni mehanizma rješavanja žalbi bez SAD-a: trgovina  

Phil Hogan; Foto: EC - Audiovisual Service

EU i ministri iz 16 država članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u petak su u Davosu postigli dogovor o višestranom privremenom mehanizmu rješavanja žalbi koji će uključenim članicama WTO-a omogućiti da zadrže funkcionalan dvofazni sustav rješavanja međusobnih sporova u okviru WTO-a. Inicijativu su sredinom prosinca 2019. pokrenuli EU i niz drugih članica WTO-a nakon što je paraliziran rad Žalbenog tijela WTO-a zbog blokiranja novih imenovanja od 2017.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan izjavio je: Ova izjava svjedoči o tome koliko je za EU i uključene članice WTO-a važno da zadrže dvofazni postupak rješavanja sporova u trgovinskim pitanjima u okviru WTO-a. Višestrani privremeni mehanizam rješavanja žalbi jamčit će da članice WTO-a koje u njemu sudjeluju i dalje imaju pristup obvezujućem, nepristranom i kvalitetnom sustavu rješavanja međusobnih sporova. Riječ je o hitnoj mjeri koja je i dalje potrebna  jer Žalbeno tijelo WTO-a nije u mogućnosti raditi svoj posao. Nastavit ćemo potragu za trajnim rješenjima za zastoj rada Žalbenog tijela, uključujući provedbom potrebnih reformi i poboljšanja. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i zajedničkoj izjavi.

Kontekst

Sjedinjene Države već dvije godine blokiraju imenovanja članova u sedmočlano Prizivno vijeće WTO-a koje presuđuje u trgovinskim sporovima, a u srijedu 11. prosinca istječe mandat dvama od tri preostala člana i više neće moći intervenirati u trgovačkim sporovima.

Američko nezadovoljstvo potječe uvelike iz činjenice da je kako je WTO sebi vezao ruke u odnosu prema Kini. U obvezujućim presudama sudci WTO-a su tolerirali Pekingove subvencije i odbacili odnos Washingtona prema dumpingu.

>>>Paraliza Prizivnog tijela WTO-a ‘kritični trenutak za multilateralizam i globalni trgovinski sustav’

Novonastala situacija podsjeća na razdoblje nakon drugog svjetskog rata i tadašnje nepouzdane mehanizme za rješavanje sporova, zbog čega je 1995. uspostavljen WTO.

Hogan je u prosincu prošle godine rekao da je nastavak rada Prizivnog vijeća “kritični trenutak za multilateralizam i globalni trgovinski sustav”.

Grabancijaš/Europska komisija/Hina