Politika

EU ima ‘ozbiljnih pitanja’ o redovitim konzultacijama Srbije i Rusije

Srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković i šef europske diplomacije Josep Borrell Fontelles; Foto: European Council

Europska unija u ponedjeljak je osudila sporazum Srbije i Rusije o redovitim vanjskopolitičkim konzultacijama.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov srbijanski kolega Nikola Selaković u petak su potpisali dokumente nazvane “plan konzultacija”.

>>>‘Otkad smo stigli, ništa dobroga’: pogledajte, poslušajte vapaj vijetnamskih radnika u Srbiji

Selaković je rekao da oni definiraju i inauguriraju međusobno savjetovanje o bilateralnim i multilateralnim aktivnostima.

“Ozbiljna pitanja”

Srbija, povijesno usidrena između istočnih i zapadnih geopolitičkih struja, prije dva je desetljeća iskusila bombaridranje NATO-a, ali je u posljednjim godinama pokazala spremnost za integraciju u Europsku uniju balansirajući između Bruxellesa i Kremlja.

>>>Rezime gledišta o uzdizanju zapadnog Balkana | pristupni pregovori (2022.)

Glasnogovornik izvršnog tijela Europske unije, Peter Stano, u ponedjeljak je rekao da Europska komisija primjećuje kako je sporazum potpisan samo nekoliko dana nakon početka mobilizacije u Rusiji i okidanja referenduma u separatistički ustrojenim ukrajinskim oblastima.

>>>Porast euroskepticizma u Srbiji | istraživanje

To je “izrazito jasan signal njihove nakane snaženja veza,” izjavio je Stano. “I to otvara ozbiljna pitanja.”

Ekvilibrij

EU je u odgovoru na rusku invaziju Ukrajine posegnuo za cenzurom i blokadom ruskih medija i od zemalja u svojoj orbiti traži da se jasno odrede.

>>>‘Ne mogu govoriti o cijeni’: Vučić i Putin dogovorili trogodišnji ugovor o opskrbi plinom

Srbija je deklarirala strateški prioritet pristupanja Europskoj uniji, što podrazumijeva “usklađivanje s europskim politikama, uključujući pitanja vanjske politike”, podsjetio je Stano. “Mi to uzimamo jako ozbiljno i nastavljamo to pratiti,” ponovio je prema citatu Reutersa.

>>>Vučić razumije moć u svim njezinim oblicima: izvješće

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin sporazum je karakterizirao kao “tehnički dokument” uz ocjenu da dužnosnici EU-a predsjedniku Aleksandru Vučiću “ne žele dopustiti neovisnu politiku.”

Srbija je osudila ruski pohod na Ukrajinu ali je odbila sudjelovati u nametanju sankcija Moskvi.

>>>Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, Euroazijskom ekonomskom unijom

Beograd je također uskratio podršku i priznanje aktualnih referenduma o pripajanju ukrajinskih oblasti s većinskim ruskim stanovništvom matici.

>>>Ruski separatisti ‘dolaze kući’, glasaju za pripajanje matici

Priznanje plebiscita “bilo bi protivno našim nacionalnim interesima,” rekao je Selaković čija zemlja još uvijek odbija priznati neovisnost Kosova proglašenu u 2008. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>EU ima ‘ozbiljnih pitanja’ o redovitim konzultacijama Srbije i Rusije […]

Comments are closed.