Tech

EU istupio iz Energetske povelje, ‘kako sada stvari stoje’ Hrvatska ostaje

Ministri energetike država članica EU-a u četvrtak su konačno potvrdili istupanje EU-a iz Energetske povelje, pri čemu članice mogu same odlučiti hoće li slijediti tu odluku, a Hrvatska će najvjerojatnije ostati, izjavio je ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

“Mi ćemo provesti dodatne analize i konzultacije i nakon toga ćemo izvijestiti i Vijeće i javnost o našim odlukama, a kako sada stvari stoje, ostajemo kao članica”, rekao je ministar Šušnjar nakon sastanka ministar energetike.

Zemlje članice koje žele ostati ugovorna strana u povelji i nakon povlačenja EU-a i Euratoma moći će to učiniti tijekom predstojeće konferencije o energetskoj povelji, koja bi se trebala održati krajem ove godine. Države će to moći napraviti odobravanjem ili nesuprostavljanjem usvajanju moderniziranog sporazuma.

O istupanju EU-a i Europske zajednice za atomsku energiju (Euratom) krajem travnja glasao je Europski parlament, a danas je tu odluku konačno potvrdilo Vijeće Europske unije.

Komisija je u srpnju prošle godine predložila istupanje EU-a iz Ugovora o energetskoj povelji jer smatra da više nije u skladu s njezinim klimatskim ciljevima i Zelenim planom. Godine 2018. pokrenut je proces modernizacije ugovora koji bi se trebao dovršiti krajem ove godine na konferenciji o energetskoj povelji.

Kontekst

Ugovor o energetskoj povelji stupio je na snagu 1998. godine i sadrži odredbe o zaštiti investicija u području fosilnih goriva. Ugovor ima oko 50 potpisnica, uključujući Hrvatsku i druge članice EU-a, a kompanijama omogućuje podizanje tužbi protiv vlada.

Investitori su posljednjih godina koristili povelju i tužili vlade koje su donosile odluke usmjerene na zaštitu klime i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima.

Ugovor o međunarodnoj energetskoj povelji zaključen je kako bi investitori u projekte plina, nafte i ugljena bili sigurni u povrat investicija. Već dulje vrijeme predmet je kritika ekoloških organizacija.

Vijeće za energetiku je u četvrtak usvojilo zaključke o održivim elektroenergetskim mjerama, u kojima se predlaže  niz mjera za međusobno povezanu i otpornu elektroenergetsku mrežu u Europi, kako bi se osigurala energetska sigurnost i postigla dekarbonizacija u EU-u.

REPowerEU

Ministri su također raspravljali i o REPowerEU, planu za smanjenje ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima.

Ministar Šušnjar je rekao da je Hrvatska tu imala što reći s obzirom na to da iz tog programa više nego dvostruko povećava kapacitet LNG terminala na Krku, što će joj omogućiti “jednu od bitnih uloga u osiguranju energetske stabilnost, prvenstveno svoje, ali i svojih susjeda”.

Ministar Šušnjar je rekao da je prvi put sudjelovao na Vijeću za energetiku, da su mu ostale kolege čestitali Dan državnosti, a on je također uputio čestitke hrvatskim građanima.


Povezane vijesti