Politika

EU izrazio ‘veliku zabrinutost’ zbog ruskog izlaska iz Sporazuma o nuklearnom razoružanju

EU je u nedjelju 14. srpnja pozvao službenu Moskvu da poduzme “hitne” mjere kako bi se zajamčilo poštivanje Sporazuma o nuklearnom razoružanju (INF), potpisanog za vrijeme hladnog rata, iz kojega se Rusija povukla početkom mjeseca.

Sporazum INF, kojim je zabranjeno korištenje raketa dometa od 500 do 5500 km u Europi, smatra se kamenom temeljcem kada je riječ o kontroli naoružanja.

Na temelju uredbe koju je objavio Kremlj i koja potpisivanjem stupa na snagu, Rusija je prestala poštovati Sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa iz 1987. koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5500 km. Odluku najavljenu u veljači, u međuvremenu je ratificirao i ruski parlament.

“Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije kada je posrijedi sporazum INF, koji bi mogao biti okončan 2. kolovoza 2019. godine”, rekla je u priopćenju objavljenom u ime Europske unije šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

>>>Rusija porinula Ural, prvi od tri nuklearna ledolomca za komercijalnu dominaciju Arktikom

Rusija je najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a jer je Moskva, kako tvrdi Washington, kršila odredbe sporazuma.

Vladimir Putin je suspenziju ruskog sudjelovanja u INF-u ratificirao 3. srpnja.

“U predstojećih nekoliko dana pruža se posljednja prilika za dijalog i poduzimanje potrebnih koraka da bi se očuvala ova važna komponenta europske sigurnosne arhitekture”, rekla je Mogherini.

Pozvala je Rusiju da “efikasno odgovori na veliku zabrinutost” u pogledu “razvoja i raspoređivanja raketnog sustava 9M729 na tlu” te da povede računa o zabrinutosti koju izaziva kršenje INF-a.

>>>UN traži pažnju: opasnost od nuklearnog sukoba najveća je od Drugog svjetskog rata

“Odmah treba poduzeti važne i transparentne mjere kako bi se zajamčila potpuna i vjerodostojna usklađenost s odredbama teksta”, kazala je Mogherini.

Suspenzija INF-a izaziva bojazan od nove utrke u naoružanju između Moskve i Washingtona.

U pitanju je i budućnost sporazuma START o smanjenju strateških nuklearnih arsenala koji istječe u veljači 2021.