Biznis i ekonomijaPreporučeno

EU je najveći pružatelj izravne proračunske pomoći za Ukrajinu

Europska unija najveći je pružatelj izravne proračunske pomoći za Ukrajinu te je u prvih pet mjeseci 2024. godine osigurala više od polovice ukupnih sredstava.

“Ova je pomoć krucijalni element u održavanju stabilnosti financijskog sustava. Zahvalan sam za razumijevanje ukrajinskih potreba i za hitro usvajanje nužnih odluka. Širenje suradnje s EU-om i potpuna integracija apsolutni su prioritet Vlade Ukrajine,” rekao je ukrajinski ministar financija Serhij Marčenko tijekom prošlotjednog sastanka europskog Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).

Ministar je dodao da su međunarodni partneri zavjetovali ili osigurali dovoljno sredstva za izvršenje proračuna u tekućoj godini.

Kijev očekuje da će EU putem Instrumenta za Ukrajinu u 2024. pružiti 16 milijardi eura financijske pomoći, najviše od svih međunarodnih partnera. Nešto manji iznos, 15.2 milijarde eura, već je dogovoren za 2025. godinu.

Ukrajinska državna agencija Ukrinform navodi da je Kijev od početka ruske invazije u veljači 2022. godine od EU-a primio 85.4 milijarde dolara financijske pomoći za izvršenje proračuna.

Gledano u cjelini, Sjedinjene Američke Države ostaju daleko najveći posrednik u ratu. Washington je Ukrajini do sad izravno detaširao 107 milijardi dolara, a neizravno, kroz aktivnosti povezane s ratom, 175 milijardi dolara (CFR).


Povezane vijesti

Comment here