PolitikaPreporučeno

EU na putu da osigura još pet milijardi eura za Ukrajinu, tri milijarde ‘u zraku’

Ilustracija

Članice Europske unije, s izuzetkom Mađarske, u petak su postigle politički dogovor o pružanju garancija za pet milijardi eura makro-financijske pomoći (MFA) Ukrajini, doznao je EurActiv.

Osobe upoznate s pregovorima kažu da Komisija potpisivanje političke deklaracija želi do kraja idućeg tjedna kako bi paket bio formalno usvojen 20. rujna na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu.

>>>Borrell ukrajinskom predsjedniku poručio da ‘EU nije niti dobrotvorna ustanova niti bankomat’ (2020.)

“Jednom kad prijedlog Komisije bude usvojen, njega će razmotriti Europski parlament i Vijeće,” rekli su za EurActiv iz izvršnog tijela.

Participacija

MFA oko kojeg je postignut dogovor dio je najavljenog paketa makro-financijske pomoći Kijevu vrijednog devet milijardi eura.

Komisija sredstva najavljuje od svibnja, ali je materijalizacija iznosa predmet prijepora i ograničenja uvjetovanih europskim proračunskim pravilima.

>>>BDP Ukrajine mogao bi se urušiti za 40% | ministarstvo

Unija je od najavljenog novca Ukrajini isplatila tek jednu milijardu eura namaknutu kroz redefiniranje iznosa koji su članicama dodijeljeni unutar Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF).

Veliki dio novca, oko 800,000 eura, osigurala je Hrvatska koja je naizgled kažnjena zbog brzog oporavka od koronakrize.

EurActiv piše da daljnjeg prostora za korekcije u dodijeljenim iznosima, odnosno manevarskog prostora unutar usvojenog Višegodišnjeg financijskog okvira (proračuna) nema, pa će za preostalih osam milijardi morati garantirati pojedine članice.

>>>Usamljeni američki senator blokira 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Rezultat takvih okolnosti složeni su i na trenutke žučni razgovori o tome koliki bi rizik trebale preuzeti pojedine vlade i poreznici obveznici.

Bespovratna potpora Njemačke

Nekolicina izvora otkriva da njemačke vlasti nisu sklone pružanju novih zajmova ili garancija za iste uslijed rizika od insolventnosti Kijeva.

>>>Zajedničko zaduživanje Unije za obnovu Ukrajine neprihvatljivo za Njemačku: ministar

Berlin preferira bespovratnu pomoć i potporu. Štoviše, Njemačka je unilateralno zavjetovala da će Ukrajini ove godine darovati milijardu eura, uz uvjet da se iznos prepozna kao njezin doprinos makro-financijskoj pomoći.

Potraga za tri milijarde

U aktualnom je trenutku nejasno gdje će i kako Europska unija pronaći i na koji će način financirati još tri milijarde eura.

Komisija je za EurActiv navela da se “rad na preostalih tri milijarde” nastavlja.

Međunarodni monetarni fond prije je u godini procijenio da Kijev treba oko pet milijardi eura financijske pomoći mjesečno kako bi ostao solventan.

>>>Komisija dodijelila 9 milijardi eura, objavila klimatske i kohezijske ciljeve u Hrvatskoj

Globalne agencije za procjenu kreditnog rejtinga S&P i Fitch u kolovozu su revidirale kotaciju Ukrajine u kategoriju selektivnog i/ili ograničenog bankrota.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima