Politika

EU osudio ‘neprihvatljivu’ retoriku Milorada Dodika, odlikovanje Putina

Milorad Dodik; Foto: European Council

Europska unija snažno je osudila odluku bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske o dodjeli odličja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano.

>>>Separatistička htijenja snaže prisutnost EUFOR-a u BiH

“Cijeli svijet zna tko je Vladimir Putin i Europska unija osuđuje odluku RS-a da mu se dodijeli odličje. Putin je izravno odgovoran za naredbe po kojima se ubijaju ukrajinski civili i razara ukrajinska civilna infrastruktura”, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

“Stati na Putinovu stranu u takvim okolnostima znači izolirati RS i njezine vođe na međunarodnom planu. U Europskoj uniji nema mjesta za dodjelu odličja političarima koji naređuju razaranje susjedne zemlje i ubijanje njezinih građana i to mora biti jasno svima. Ova odluka je žalosna i pogrešna”, dodao je Stano.

>>>Paralele s Ukrajinom, unitarizam i ‘nemoguća država’ u osvrtima konstituenata BiH

Odgovarajući na pitanje o proslavi Dana RS-a 9. siječnja, s čime vlasti toga entiteta nastavljaju unatoč tome što je Ustavni sud BiH prije osam godina to proglasio neustavnim, Stano je rekao da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

“Neprihvatljiva” retorika

Ustavni sud BiH je prije osam godina ocijenio kako je proslava Dana RS 9. siječnja neustavna te da podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminira Hrvate i Bošnjake jer je tada počeo njihov masovni progon s teritorija koji je Daytonskim sporazumom pripao RS-u.

>>>Strašno jaki argumenti, apsolutna podrška Daytonu… opstojnost BiH: govor Milanovića u Jajcu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svom je govoru, održanom u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. siječnja, nastavio sa svojom neprihvatljivom retorikom, kazavši da je došlo vrijeme da se “objedini srpski narod” kako bi živio u jednoj državi.

U tom je govoru Dodik nazvao Hrvate i Bošnjake  “pokatoličenim” i “islamiziranim” Srbima.

>>>Republika Srpska utire put secesiji

“Dodik vrlo dobro zna da EU i njezine članice odbacuju retoriku koja dijeli i korake koji podrivaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, rekao je Stano.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here