PolitikaPreporučeno

EU snaži ulog u posredničkom ratu, Borrell najavio neposredni embargo na rusku naftu

Josep Borrell; Foto: European Council

Šef europske diplomacije Josep Borrell u petak je rekao da će Europska unija Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom pružiti dodatnu vojnu pomoć vrijednu 500 milijuna dolara i izrazio uvjerenje o neposrednom embargu na uvoz ruske nafte.

>>>Komisija traži izlaz iz energetske ovisnosti o Rusiji

Govoreći na marginama sastanka ministara vanjskih poslova sedam vodećih gospodarstava svijeta (G7), Borrell je rekao da će vojna potpora uključivati teško naoružanje poput tenkova i artiljerije.

“Proxy”

Unija i Sjedinjene Američke Države svoju ulogu i uloge u posredničkom ratu protiv Rusije postojano snaže od njegova početka 24. veljače. Vojna pomoć EU-a s najavljenom pošiljkom seže do dvije milijarde eura.

>>>Američki Kongres reaktivirao ‘Zakon o zakupu’ iz 1941.; Volodin: hipoteke su skupe

“Novi poticaj za vojnu potporu (bit će) veći pritisak na Rusiju, uparen s gospodarskim sankcijama i nastavkom međunarodne izolacije te suprotstavljanjem dezinformacijama,” rekao je Borrell prema citatu Reutersa.

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

Diplomat je također izrazio uvjerenje da bi EU u dolazećim danima mogao postići dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

“Siguran sam da ćemo imati sporazum. Mi ga trebamo i mi ćemo ga dobiti. Moramo se riješiti ovisnosti o nafti iz Rusije,” rekao je. “Ukoliko neće biti sporazuma na razini veleposlanika, tada će se u ponedjeljak okupiti ministri kako bi pružili politički poticaj.”

Samoranjavanje

Najava embarga na rusku naftu stiže uslijed rastuće zabrinutosti za europsku energetsku sigurnost i sve snažnije negodovanje građana koji su već suočeni s rastom životnih troškova uslijed inflatornih pritisaka potaknutih izlaskom iz covid pustopoljine, pandemijskom monetarnom politikom i remećenjem opskrbnih lanaca.

>>>Središnje banke stvaraju 834 milijuna dolara na sat – 13.9 milijuna u minuti | BoA

Pojedini političari i analitičari upozoravaju i da samoranjavanje Europljana nema priželjkivani učinak jer se ovisnost o ruskim energentima ne može dokinuti “preko noći”.

Zima nezadovoljstva

Ilustracije radi, nakon što se EU s krajem ožujka počeo odmjeravati s Rusijom na gospodarskoj bojišnici i nametati sankcije, cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za blok u mjesec je dana skočila s 259 na 689 milijuna eura, efektivno snažeći Putinov “ratni kovčeg”.

>>>Švicarska vlada formira krizne skupine za opskrbu plinom, energijom

Najavljeni embargo na rusku naftu izravni je udarac na već poljuljani standard i egzistenciju Europljana, te bi s lakoćom mogao povratno opaliti u obliku velikih društvenih previranja kakva su EU tresla ususret proglašenju pandemije bolesti COVID-19.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima