PolitikaPreporučeno

EU u 2023. mora kupiti 450 milijuna Pfizer/BioNTech doza, pojedine članice negoduju

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Pfizera Albert Bourla; Foto: Roberto Schmidt/EC

Bugarska, Poljska, Litva i Mađarska od Europske komisije traže da u novim pregovorima izmjeni uvjete tajnog ugovora s Pfizerom.

Euractiv piše da je zahtjev predan na sastanku Europskog vijeća održanom 14. ožujka.

>>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

Potpisnici u noti navode da ugovori moraju reflektirati potrebe, posebnosti i proračunske mogućnosti svih zemalja Europske unije i izražavaju “veliku zabrinutost” zbog predlaganja novih tendera s Pfizerom.

Javni interes

Ministri Komisiju pozivaju da osigura novi, pošteniji dogovor u javnom interesu.

“Komisija bi trebala tražiti prilike za daljnje pregovore s Pfizerom, osobito o plaćanju neisporučenog, smanjiti broj ugovorenih doza, ili sama preuzeti inicijativu i od zemalja članica otkupiti višak cjepiva za donaciju regijama gdje su ona potrebna.”

Ministri su na odgovornost pozvali i Pfizer.

>>>EU pregovara o plaćanju veće cijene za manje količine cjepiva Pfizer/BioNTecha

“Pozivamo Pfizer da održi povjerenje u proces cijepljenja, da preuzme svoju odgovornost prema građanima EU-a i državama članicama te djeluje u dobroj vjeri prema rješenju, pravednom prema svima: u ime općeg dobra, a ne samo poslovnog interesa.”

Bugarski ministar zdravstva Asen Medžidiev novinarima je rekao da je zahtjev za revizijom ugovora podržalo šest zemalja.

>>>Velika laž o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze trese web | #PfizerGate

Prema izvještajima na Europu fokusiranih medija, Bugarska je povjerenicu Europske komisije za zdravlje Stellu Kyriakides o svojoj poziciji izvijestila u veljači.

Tijekom i nakon pandemije širom svijeta propadaju ili su davno propale tragikomične količine cjepiva.   

Jalovina, škart

Poput brojnih drugih zasićenih članica, Bugarska je zbog isteka roka trajanja već uništila oko 2.3 milijun doza kojima valja pridodati i 650.000 doza čiji je vijek istekao s krajem siječnja i početkom veljače.

U zanimljivom detalju, Euractiv bilježi da su novinari vlasti pitali zašto višak cjepiva ne daruju zemljama u razvoju, na što je vlada odgovorila da takav postupak brane obvezujući ugovori koje je u jeku pandemije potpisala Komisija.

>>>NYT tužio Komisiju zbog privatnih razgovora o javnom tenderu za cjepiva

Pfizer je za Financial Times rekao da će članicama Europske unije u 2023. godini isporučiti 450 milijuna doza cjepiva po cijeni od 19.50 eura po dozi, za ukupno 8.8 milijardi eura.

Nabavka cjepiva u Europskoj uniji predmet je istraga.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima