Biznis i ekonomija

Euro i europske burze tjedan započeli u crvenom

Šefica ECB-a Christine Lagarde; Foto: Dominique Hommel/EP

Europske burze tjedan su započele u crvenom nakon što je Rusija kroz vikend rekla da će uslijed “tehničkih poteškoća” isporuku prirodnog plina Sjevernim tokom 1 zaustaviti “na neodređeno”.

Objava je rezultirala najavama novih i skupih izvanrednih mjera većine europski vlada i osupnula euro čija je vrijednost jutros ispitivala najniže razine u povijesti.

>>>‘Zima dolazi’: Putinova igra sjevernog toka sve intrigantnija, neizvjesnija

Vrijednost jedinstvene valute okopnila je za 0.5%, na 0.9900 dolara i najnižu razinu u dva desetljeća reflektirajući kalkulacije o rastućem riziku od recesije.

Referentni EUROSTOXX 50 neposredno se po otvaranju povukao za 2.41%, britanski FTSE tjedan je započeo slabiji za 0.7%.

Njemačka je kroz vikend najavila novi, 65 milijardi eura vrijedan paket fiskalne pomoći građanima i biznisima, Italija će sličnu mjeru usvojiti ovaj tjedan, dok su Finska i Švedska izrazile spremnost za garanciju zaduživanja energetskih kompanija. Navedene i druge mjere već dogovorene ili najavljene u članicama Europske unije trenutačno sežu do pola bilijuna eura.

Vijećanje ECB-a

Energetska kriza i popratna inflacija ovog će tjedna biti glavna tema vijećanja upravnog odbora Europske središnje banke (ECB) koja mora odlučiti o silini stezanja monetarne politike.

“Europa je suočena s groznim energetskim izgledima, uz brojne anegdote da tvrtke režu proizvodnju,” rekao je u komentaru kretanja Tapas Strickland, voditelj tržišne ekonomike u NAB-u.

>>>RH ulazi u recesijsku eurozonu i restriktivnu monetarnu politiku

“Nema dvojbe da će ECB ovog tjedna povećati stope,” dodao je prema citatu Reutersa. “Tržišta su blizu potpunog usvajanja očekivanja o povećanu za 75 baznih bodova (0.75%) nakon što su brojni službenici ECB-a rekli da su tome skloni, no još uvijek bismo mogli vidjeti raspravo oko 50 v 75.”

Povećanje stope u normalnim bi uvjetima osnažilo euro, no aktualna su vremena sve samo ne normalna.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Daljnje i snažnije slabljenje u aktualnoj reviziji predviđa i Capital Economics čiji stratezi očekuju da će euro u odmjeravanju s dolarom oslabiti do 0.90 centa, 9% manje u poredbi sa sadašnjim razinama. […]

  2. […] i europske burze slabost su pokazale u ponedjeljak, uslijed očekivanja o stezanju monetarnih politika i procjena analitičara da je recesija u […]

Comments are closed.