PreporučenoTech

Europa bi kroz zimu mogla iskusiti i ‘nestašicu’ mobilnih komunikacija

Uz sijaset drugih, Europa bi ove zime uslijed prisilne štednje i redukcije električne energije mogla iskusiti povremeni gubitak mobilnih komunikacija, doznao je ekskluzivno Reuters od osoba upoznatih s neuobičajenom “nestašicom”.

>>>Komisija traži kontrolu cijena, redukciju struje | VIDEO

Posljednja geopolitička zbivanja i odmjeravanja u kontekstu zapadnjačkog odgovora na rusku invaziju Ukrajine, uključujući neočekivanu sabotažu plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 i održavanjem uvjetovano gašenje pojedinih nuklearnih elektrana u Francuskoj pospješuju izglede za nestanak struje.

Upravitelji i drugi dionici telekoma u takvim okolnostima izražavaju bojazan da će u slučaju hladne zime njihova infrastruktura biti stavljena na kušnju.

>>>SPAR gasi svjetla u Austriji | energetska kriza

U aktualnim okolnostima u većini članica Europske unije nema pričuvnih sustava koji bi mogli odgovoriti na potencijalnu kaskadu prekida opskrbe, što snaži izglede za gubitak mobilnih komunikacija.

>>>EU građane poziva da manje voze, smanje grijanje, ugase klimu, rade od kuće…

Pojedine nacije, uključujući Francusku, Švedsku i Njemačku, stoga promišljaju kako osigurati rad mreže ukoliko se iscrpe u prosjeku 30-minutne rezervne baterije na gotovo pola milijuna mobilnih tornjeva i antena.

Kalkulacije i scenariji

Primjerice, Deutsche Telekom najavljuje da će koristiti sustave napajanja za izvanredne situacije i dugotrajni nestanak električne energije koji se uglavnom oslanjaju na dizel.

Regulatori u Francuskoj, koja ima oko 62,000 mobilnih tornjeva, kažu da se dio njih neće stići opremiti novim baterijama.

>>>EK pregovora o cijenama plina, razvija strategiju oporezivanja i osiromašenja – zime i tmice

Talijanski industrijski lobiji od vlade traže da se mobilna mreža isključi iz bilo kakvih planova o prekidu napajanja ili uštede energije.

Švedski regulator telekoma, PTS, kaže da zajedno s operaterima i drugim vladinim agencijama traži rješenja i da razgovori uključuju scenarij prekida opskrbe strujom.

Jedan direktor telekoma za Reuters je rekao da se Europa “opustila” uslijed desetljeća postojane opskrbe.

>>>Europski proizvođači energije suočeni s principom Robina Hooda

“Možda smo malo razmaženi u velikim dijelovima Europe gdje je električna energija prilično dobra i stabilna. Investiranje u područje pohrane energije možda je bilo manje nego u nekim drugim zemljama.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima