PreporučenoTech

Europljani zaziru od cjepiva | ankete

Europski nacionalni i nadnacionalni dužnosnici u nedjelju su pozdravili početak cijepljenja protiv koronavirusa kao “prekretnicu” u borbi protiv bolesti COVID-19 no velik dio Europljana izbjegava injekciju i izražava zabrinutost zbog brzog razvoja kandidata za cjepivo.

“Mislim da nikad u povijesti nije bilo cjepiva koje je testirano tako brzo,” rekao je za Reuters 41-godišnji Ireneusz Sikorski nakon izlaska iz crkve u Varšavi. “Ne kažem da ne bi trebalo cijepiti. Ali ja neću testirati neprovjereno cjepivo na svojoj djeci, ili na sebi.”

>>>Putin donio odluku o cijepljenju | Kremlj

Prema aktualnim istraživanjima, u Poljskoj je spremnost za cijepljenje iskazalo manje od 40% ispitanika. U nedjelju se u varšavskoj bolnici cijepila polovica osoblja.

Nepovjerenje je uočljivo i u Španjolskoj gdje je 28-godišni pjevač i skladatelj German rekao da će “pričekati”. “Nitko meni blizak ga nije imao (Covid-19). Ja, dakako, ne tvrdim da on ne postoji jer je puno ljudi od njega umrlo, ali za sad ne bih primio (cjepivo).”

Pravoslavni biskup u Bugarskoj cjepivo je primio uz prisjećanje na dječju paralizu. “Osobno sam cijepljen protiv svega mogućeg,” rekao je biskup Tihon novinarima nakon primanja cjepiva podsjećajući na strah od virusa polio u ’50-im i ’60-im godinama prošlog stoljeća. “Mi smo se tresli od straha da će nas uhvatiti polio. I tada smo bili presretni,” izjavio je. “A sad moramo uvjeravati ljude. Šteta da je tako.”

>>>Počelo cijepljenje protiv koronavirusa; prvocijepljena Branka Aničić: nisam ga ni osjetila

Ankete otkrivaju da se u Bugarskoj protiv koronavirusa trenutno ne namjerava cijepiti 45% ispitanih, dok ih još 40% čeka na dokaze da nema negativnih nuspojava. Neovisna agencija za propitivanje javnog mijenja Alpha Research u svojim recentnim istraživanjima bilježi da će prioritetno pravo na cjepivo iskoristi jedna od pet osoba zaposlenih u zdravstvenom sustavu, ljekarnama, školstvu ili domovima za starije.

>>>Žene u Americi nervoznije i nesklonije cijepljenju od muškaraca | anketa

Jedna od posljednjih velikih anketa u Francuskoj (IFOP) sugerira da cjepivo prihvaća samo 41% tamošnjeg stanovništva.

Otpora ima i u Švedskoj, gdje vlasti u pravilu uživaju povjerenje građana, tamo su na cijepljenje spremne dvije od tri osobe.

“Ne bih ga uzela da mi netko da 10 milijuna eura,” rekla je u srijedu za Reuters predstavnica potonje skupine, 32-godišnja Lisa Renberg.

Jutarnji list je 15. prosinca izvijestio da podaci anketiranja zaposlenih o cijepljenju govore da se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti, odnosno da će cijepljenje odbiti 50 % liječnika i 40 % medicinskih sestara.

Comments (1)

Comments are closed.