Biznis i ekonomijaPreporučeno

Europodručje klizi u ‘double-dip’ recesiju | PMI

Ilustracija

Gospodarstvo europodručja ovog je mjeseca uslijed divljanja koronavirusa kliznulo u kontrakciju što izaziva zloguke prognoze i očekivanja o “double-dip” recesiji u obliku slova W.

Prema anketi Reutersa provedenoj nakon objave posljednjih istraživanja britanskog pružatelja informacija IHS Markita, gotovo 90% ispitanih ekonomista očekuje da će drugi val epidemije okončati oporavak eurozone.

>>>Ljetni nemar zaustavio oporavak uslužnog sektora eurozone, tržišta rada: PMI

PMI (Indeks menadžere nabave) eurozone potvrđuje da drugi val koronavirusa sve snažnije pritišće gospodarstvo. Ovim tempom dvostruki pad u četvrtom tromjesečju postaje sve vjerojatnijim,” komentirao je Bert Colijn iz ING-a.

Prvi, flash, rezultati združenog PMI indeksa IHS Markita, generalno prihvaćeni kao pouzdani pokazatelji gospodarskih kretanja, pokazuju da je ekonomska aktivnost u europodručju s rujanskih 50.4 bodova u listopadu pala na 49.4 boda.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Daljnji pad kompozitnog PMI-a u eurozoni u listopadu gomila dokaze da drugi val zaraza i novi val mjera za suzbijanje epidemije uzimaju veliki danak gospodarstvu,” rekao je Jack Allen-Reynolds iz Capital Economics-a.

>>>Nakon 23 negativna mjeseca industrija eurozone ‘u plusu’: PMI

U petak objavljeni podaci otkrivaju razilaženje u glavnim sastavnicama indeksa, pa se PMI za industriju propeo na 54.4 boda, što je najviša razina u posljednjih 26 mjeseci i bolje od očekivanja analitičara u anketi Reutersa. Indeks dominantnih, uslužnih djelatnosti, istovremeno je s 48.0 pao na 46.2, oštrije nego u prognozama.

Comments (2)

  1. […] i lokalnim “lockdownima” SAD gura na putanju u kojoj se zatekla Europa gdje je “double dip” recesija uslijed zaključavanja dviju najsnažnijih gospodarstava postala […]

  2. […] Njemačka je prošlog tjedna javila o rekordnom rastu BDP-a u trećem tromjesečju, no trenutni je konsenzus da će zajedno s ostatkom europodručja i Unije do kraja godine zaroniti u ‘double dip’ recesiju. […]

Comments are closed.