Biznis i ekonomijaPreporučeno

Europska energetska kriza izjeda proračune, slabi potrošnju i projekcije BDP-a

Christian Hurtz iz njemačkog grada Kölna kaže da se ususret proslavi Nove godine našao osupnut mjesečnom ratom za struju koja se utrostručila u odnosu na ugovorenu.

Slične šokove u inflaciji cijena energije u posljednjim tjednima trpe i milijuni drugih širom Europe.

Dobar dio krize izaziva porast cijena plina s kojim Europska unija i Rusija igraju geopolitički šah nakon što je zaključeno postavljanje Sjevernog toka 2 čije korištenje čeka odobrenje njemačkih regulatora, dok se ruski plin preko Poljske strateški povlači s tržišta.

Stezanje remena

Trošenje većih iznosa na grijanje, rasvjetu i mobilnost napreže i steže kućne proračune i ljulja očekivanja da će od pandemije iznemogli potrošači uzdići izmučenu ekonomiju.

>>>Cijene prirodnog plina otišle u nebo

“Prvo sam pomislio da je to iznos za tri mjeseca,” rekao je Hurtz koji koristi usluge pružatelja u krajnjoj nuždi jer je kompanija s kojom je originalno potpisao ugovor prestala s opskrbom. “Kada sam shvatio da to žele svaki mjesec, pala mi je vilica. To mi je malo pokvarilo božićni odmor.”

>>>Rekordne cijene plina u Europi | 1. listopad 2021.

Domaćinstva u europodručju u prosjeku su u 2020. godini na električnu energiju i plin trošila 1,200 eura. Računi će ove godine vinuti do 1,850 eura, procjenjuju analitičari BofA.

Reuters piše da je Hurtz jedan od stotina tisuća klijenata privatnih energetskih tvrtki koje zaustavljaju pogone ili propadaju širom Europe. Lani je s tržišta samo u njegovoj zemlji nestalo 39 pružatelja usluga, a oni koji su se održali dilaju cijene dva do triput veće od ugovorenih.

Udarac na bruto domaći proizvode

ING procjenjuje da je udio energije u privatnoj potrošnji u europodručju trenutačno veći od 6% te bi mogao segnuti do 8-10%, smanjujući iznose raspoloživ za želje i troškove. “To bi bilo u skladu s prijašnjim epizodama visokih cijena energije, u kojima su gotovo sve zemlje iskusile pad drugih troškova,” rekao je ekonomist Carsten Brzeski.

>>>Proizvođači očekuju nastavak snažnog rasta cijena ključnih sirovina | Horváth analiza

Udarac na bruto domaći proizvod (BDP) izgledno će biti značajan.

Primjerice, konzultantska tvrtka Nomisma Energia procjenjuje da će cijene plina i električne energije ove godine umanjiti potrošnju kućanstava u Italiji za 2.9% i odrezati 1.1% BDP-a.

>>>Grčka račune za struju i grijanje subvencionira s 18-24 eura po kućanstvu | energetska kriza

Kriza je osobito uočljiva u Španjolskoj čiji bi potencijal rasta BDP-a uslijed “negativnog šok opskrbe” do kraja godine mogao izgubiti 1.4%.

>>>11 europskih zemalja odbilo ‘ad hoc reformu’ veleprodajnog tržišta električne energije

Hurtz kaže da ga divljanje cijena već tjera na stezanje remena. “Moraš stvarno sasjeći. Došlo je do točke u kojoj se moraš pitati možeš li si još uvijek priuštiti taj sir ili bi trebao uzeti onaj s donje police,” veli.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima