Tech

Europska udruga potrošača izvijestila Borzan o tužbama protiv Nintenda i Applea   

Potpredsjednica europskih socijalista u Europskom parlamentu Biljana Borzan organizirala je raspravu s predstavnicima Europske udruge potrošača (BEUC) oko sve brojnijih pritužbi građana o preranom kvarenju proizvoda, najčešće odmah po isteku jamstva, priopćenoj je u utorak iz njezina ureda.

>>>Ressler postao najmlađi izvjestitelj za proračun u povijesti Europskog parlamenta

Čak 88 posto upravljača za Nintendo Switch se pokvarilo u prve dvije godine korištenja tvrdi čak 25 tisuća korisnika. U Francuskoj je protiv Nintenda već pokrenuta tužba, a na razini EU je 10 potrošačkih udruga zatražilo istragu.

“Nintendo je u početku pristajao popraviti sve što se pokvarilo u prvoj godini, ali za proizvode koji su se pokvarili u drugoj godini tražio je nadoplatu od 45 eura po upravljaču, što je skuplje od novog proizvoda. Slični slučajevi prijavljeni su i Europskoj komisiji, potrošači se najviše žale na mobitele, perilice za rublje, televizore i usisivače,” rekla je nakon razgovora Borzan koja se pitanjem trajnosti proizvoda zabavlja od 2014. godine.

>>>Uz veliku suzdržanost Parlament zatražio pravo na popravak, ‘second hand’ tržišta

“U nedavnom  razgovoru s povjerenikom Europske komisije za prava potrošača Didierom Reyndersom istaknula sam i naš zahtjev za obaveznim oznakama trajanja proizvoda, jer ljudi imaju pravo znati što kupuju. Istraživanja su pokazala da su voljni platiti i više ako će proizvod dulje trajati. BEUC tvrdi kako im se čak 65 posto potrošača žalilo da su im se proizvodi pokvarili u prvoj godini korištenja,” navela je naša europarlamentarka.

>>>Borzan imenovana izvjestiteljicom socijaldemokrata za dulju trajnost proizvoda

Potrošačke udruge su izrazile potrebu za zabranom ugrađenih kvarova za sve vrste uređaja. Posebno su istaknuli Apple koji je suočen s tužbama četiri organizacije zbog naširoko poznatog skandala s namjernim usporavanje uređaja kako bi se potrošače navelo na zamjenu proizvoda, podsjeća se u priopćenju Ureda Biljane Borzan.