Biznis i ekonomijaPreporučeno

Europska žrtva za Ukrajinu žari inflacijsku lomaču

Foto: Wolfgang Claussen/Pixabay

Potrošačke cijene u europodručju u svibnju su nastavile s obaranjem povijesnih rekorda i porasle za 8.1% na godišnjoj razini (YOY) sugerirajući da će u ponedjeljak dogovoreni embargo na rusku naftu rezultirati epohalnom inflacijskom lomačom koja će oprljiti sve odreda.

>>>Europsku središnju banku očekuje vježba u komuniciranju inflacijskih trendova (svibanj 2021.)

Inflacija je u 19 zemalja koje dijele euro u svibnju ubrzala na 8.1%, nakon 7.4% u travnju. Rezultat je lošiji od očekivanja o njezinom propinjanju za 7.7% i sugerira da se inflatorna plima iz energetskog sektora širi i prelijeva u druge dijelove gospodarstva.

Urušavanje temelja

Cijene u Europi divljaju od druge polovice prošle godine, prvo uslijed postpandemijskog porasta potrošnje i simbiotskih poteškoća u opskrbnim lancima, a potom zbog zapadnjačkog odgovora na rusku invaziju Ukrajine.

>>>IKEA ‘kapitulirala’, najavila pandemijom uvjetovano povećanje cijena

Kretanja su izazov za krojače političkih i monetarnih smjernica koji naizgled zdušno dolijevaju ulje na vatru.

>>>U Njemačkoj najveći rast cijena u 70 godina

Kako bilo, izgledno je da će Europska središnja banka (ECB) nakon sljedećeg vijećanja “povući ručnu” i prvi put u 10 godina povećati kamatne stope za financijski sustav.

Njezin je Upravni odbor dugo tvrdio da su aktualna kretanja cijena privremena, dok su pojedini analitičari i članovi odbora podjednako dugo upozoravali da bi pogrešna procjena mogla biti neugodna ili utrti put recesiji.

Iako je glavno inflatorno mjerilo sada četiri puta veće od priželjkivane stope od 2% u srednjem roku, ECB više brine brz rast povijesno postojanih, takozvanih temeljnih cijena.

>>>Bild: gospođa inflacija Christine Lagarde rastapa mirovine, plaće i štednju

Primjerice, od ECB-a pažljivo motrena temeljna inflacije iz koje su isključene nepostojane cijene hrane i energije u svibnju je ubrzala na 4.4% na godišnjoj razini, nakon 3.9 u travnju.

Još uže mjerilo, koja isključuje alkohol i duhan, u svibnju je na godišnjoj razini poraslo za 3.8%, nakon 3.5% u travnju.

Mučan scenarij

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde i glavni ekonomist Philip Lane već su signalizirali povećanje referentne kamatne stope za 25 osnovnih bodova u srpnju i rujnu, što bi aktualnu negativnu kamatnu stopu od minus 0.5% prvi put u 10 godina odvelo na nulu.

>>>Europska središnja banka u nesuglasju oko siline i postojanosti inflacijskih pritisaka | Schnabel

Iako je riječ o velikom zaokretu, pojedini ekonomisti i krojači monetarnih smjernica sumnjaju da će korekcija biti dovoljna, osobito zbog spomenutog pregrijavanja u “jezgri”.

Reuters piše da je scenarij s kojim se suočava eurozona neugodan, jer jednom kad se visoke cijene energenata preliju u šire gospodarstvo inflacija postaje ukopanom, što vodi u neugodnu spiralu rasta cijena i plaća kakvu je svojedobno iskusila Jugoslavija.

>>>‘Možda malo kasnimo’: Holzmann želi dva, tri povećanja kamatne stope za financijski sustav

Iako se rizici još nisu jasno materijalizirali, posljednji podaci o zahtjevima za povećanje plaća i snaženje temeljne inflacije ukazuju na trendove.

>>>ECB zabrinut, zagrijan za vraćanje kamata u pozitivni teritorij, gašenje tiskare

Navedeno su u recentnim javnim izjavama podcrtavali članovi upravnog vijeća i guverneri središnjih banaka Austrije, Nizozemske i Latvije koji redom zagovaraju korekciju od 50 postotnih bodova već u srpnju, i pozitivnu referentu stopu do kraja godine.

Gubitak sidra

Klaas Knot, guverner nizozemske središnje banke, u posljednjim je istupima čak argumentirao da su inflatorna očekivanja sada na rubu gubitka sidra, zbog čega bi kućanstva, biznisi i investitori mogli posumnjati u sposobnost ECB-a da zauzda prijetnju.

>>>Depra u Davosu

ECB će sljedeće vijećanje održati 9. lipnja, kada će objaviti formalno okončanje programa kupnje obveznica (kvantitativnog popuštanja/tiskanja novca) s krajem istog mjeseca.

>>>Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika

Posljedice zabrane uvoza ruske nafte na europsko gospodarstvo u međuvremenu bi mogle biti jasnije, no sasvim je izvjesno da će embargo dodatno raspiriti oganj i da bi europska žrtva za Ukrajinu mogla rezultirati paničnim stezanjem monetarnih uzdi i/ili recesijom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/Eurostat

Comments (3)

  1. […] Europska žrtva za Ukrajinu žari inflacijsku lomaču 31/05/2022 […]

  2. […] je nakon postpandemijskog povratka potražnje i remećenja opskrbnih lanaca dodatno pospješilo sankcioniranje i samoozljeđivanje Europske unije u kontekstu ruske invazije na […]

Comments are closed.