Biznis i ekonomijaPreporučeno

Europske banke suočene s 400 do 800 milijardi eura ‘loših’ kredita: izvješća

Ilustracija: Gerd Altmann

Ekonomske posljedice izazvane pandemijom koroanvirusa u sljedeće će tri godine unutar europskog bankarskog sektora izazvati više od 400 milijardi gubitaka zbog loših i/ili nenaplativih zajmova, sugeriraju dva odvojena istraživanja objavljena u utorak.

“Manje tvrtke u pravilu imaju manje financijske fleksibilnosti od velikih, dok su potrošači suočeni s nižim primanjima i održivim rastom nezaposlenosti usprkos izdašnim programima pomoći vlada,” rekao je potpredsjednik analitike pri Moody’s Investor servisu, Alexios Philippides komentirajući istraživanje koje predviđa da će banke izložene malim i srednjim poduzetnicima (SMEs) te ranjivim potrošačima u sljedeće tri godine otpisati više od 400 milijardi eura.

>>>Diskretno izumiranje europskog bankarskog sektora: Refinitiv datastream

Ugrubo je podjednaka i procjena američke konzultantske kuće Oliver Wyman, čije izvješće dodaje da bi se u slučaju scenarija s ponovnim zaključavanjem ekonomija, iznos nenaplativih kredita mogao popeti do 800 milijardi eura.

Donja granica prognoziranih gubitaka je usporedivi s iznosom otpisa tijekom dužničke krize koja je europodručje tresla od 2012. do 2014. godine, dok je gornja za oko 10% manja od gubitaka izazvanih velikom financijskom krizom i popratnom Velikom recesijom iz 2008.-2010. godine.

“Nije izgledno da će pandemija osakatiti europski bankarski sektor, ali će brojne banke biti gurnute u ‘limbo’, s vrlo slabim povratom,” napisao je u komentaru izvješća Christian Edelmann iz Olivera Wymana i dodao da će “trebati ambiciozni napori u restrukturiranju” sektora čiji će uspjeh ovisiti o podršci krojača politika i regulatora.

>>>Profit HSBC-a pao 33%, broj najavljenih otpuštanja skočio s 10 na 35 tisuća

Oba istraživanja ocjenjuju da financijska pomoć i fiskalni poticaji nacionalnih vlada neće u potpunosti sanirati štetu koju je koronavirus izazvao u gospodarstvima. Moody’s, čije se izvješće temelji na procjenama Europske agencije za nadzor banaka (EBA), navodi da su lošim zajmovima za SMEs najizloženije banke na jugu Europe, dok je izloženost velikih sustava u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu ispod prosjeka. Najveći broj nesigurnih potrošačkih zajmova bilježe banke u Austriji, Francuskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.