Biznis i ekonomija

Europske i svjetske burze posrću uslijed eskalacije pandemije u Uniji, slabosti SAD-a

Ilustracija: Gerd Altmann

Europske dionice u četvrtak su se našle u povlačenju priključivši se generalnom trendu potaknutom ocjenom američkih Federalnih rezervi da Sjedinjene Države očekuje dug put do oporavka.

Paneuropski STOXX 600 indeks pao je za 1.1% dotaknuvši najnižu vrijednost u posljednjih 10 dana. Posrnuli su svi ekonomsko osjetljivi sektori uključujući rudarstvo, bankarstvo, autoindustriju, plin i naftu.

>>>‘Bikovi’ preuzeli S&P 500: 18. kolovoz

Objava zapisnika s posljednjeg vijećanja Feda otkrila je da su krojači monetarnih smjernica u SAD-u nesigurni u brz oporavak gospodarstva i tržišta rada što podrazumijeva nastavak agresivnih poticaja i politike stvaranja novca. Uobičajeno, najava daljnjeg monetarnog popuštanja rezultira porastom vrijednosti dionica na Wall Streetu, no takav se scenarij u četvrtak nije materijalizirao signalizirajući ozbiljnost situacije

Burzama je odmogla i vijest da je američko tržište rada posustalo u vraćanju izgubljenih i stvaranju novih radnih mjesta. Broj ljudi koji su zatražili zaštitu zbog nezaposlenosti u tjednu je porastao za milijun.

U Europi istovremeno raste zabrinutost zbog plime novih slučajeva koronavirusa. Britanije je u četvrtak zabilježila najveći dnevni broj novih zaraza od 21. lipnja. Njemačka se također suočila s novim žarištima i porastom broja oboljelih, što je dijelom uvjetovano opuštenom atmosferom na hrvatskoj obali.

>>>Diskretno izumiranje europskog bankarskog sektora: Refinitiv datastream

“Utjecaj ovog (porasta u COVID-19 slučajevima) još nije evidentan u službenim ekonomskih podacima, ali visokofrekventne brojke jasno pokazuju pad aktivnosti – to će bez sumnje biti potvrđeno,” napisao je u bilješci za klijente Derek Halpenny, voditelj istraživanje globalnih tržišta pri MUFG-u.

Pozivajući se na svoje ankete i podatke Refinitiva, Reuters navodi da će eurozoni trebati dvije godine da se izvuče iz najdublje recesije u povijesti. Ekonomisti pritom izražavaju bojazan da bi oporavak tržišta rada mogao usahnuti prije završetka godine.