Biznis i ekonomijaPreporučeno

Europski farmeri: sporazum EU-a i Mercosura ugrožava brojna obiteljska gospodarstva

Europski poljoprivrednici u subotu su oštro kritizirali trgovinski sporazum postignut između EU-a i trgovinskog bloka južnoameričkih država Mercosur, zaključen u petak navečer u Bruxellesu, jer vjeruju da prijeti njihovim aktivnostima i već ga mjesecima osporavaju.

Sporazum postignut nakon 20 godina pregovora s Mercosurom koji okuplja Brazil, Argentinu, Paragvaj i Urugvaj, trebao bi otvoriti prostor uspostavi jednog od najvećih svjetskih područja slobodne trgovine.

Kada profunkcionira, sporazum će ukloniti trgovinske zapreke i povećati izvoz, stvarajući tržište od oko 800 milijuna ljudi.

“Današnji sporazum također pretpostavlja neke izazove za europske poljoprivrednike, a Europska komisija bit će dostupna kako bi poljoprivrednicima pomogla da se nose s tim izazovima.”

Phil Hogan

Prema tumačenju Europske komisije sporazum će značiti i zaštitu zaposlenika kao i okoliša kroz pridržavanje visokih standarda proizvodnje hrane. No kritičari smatraju da sporazum nije dovoljno precizan u odredbama koje definiraju potrebu zaštite okoliša, primjerice u slučaju devastacije šuma na području Amazonije gdje se uništavaju kako bi se stvorili novi prostori za poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo. Ključni dio sporazuma odnosi se na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Europu.

Instant nezadovoljstvo

Odmah po objavi informacije o sklapanju sporazuma, europski su poljoprivrednici putem tvitova i ostalih društvenih medija izrazili nezadovoljstvo zbog njegova sklapanja, što je u potpunom neskladu sa zadovoljstvom južnoameričkih pregovarača i predstavnika Europske komisije, ponosnih na kompromisno rješenje postignuto nakon 20 godina.

Copa Cogeca, vodeći sindikat poljoprivrednika u EU-u, oštro kritizira “dvostruke standarde ​​trgovinske politike” koja samo proširuje “jaz između onoga što se traži od europskih poljoprivrednika i onoga što toleriraju proizvođači Mercosura”, čiji zdravstveni i ekološki standardi nisu isti kao u Europi.

>>>EU-Mercosur: postignut je politički dogovor o najvećem trgovinskom sporazumu u povijesti Unije

U Njemačkoj je predsjednik najvećega sindikata u zemlji, Deutscher Bauernverband, sporazum ocijenio “sasvim neuravnoteženim”. Neuravnoteženim, kako je istaknuto, do te mjere da ugrožava “brojna obiteljska gospodarstva”.

Predsjednica glavnoga francuskog sindikata FNSEA, Christiane Lambert, na Twitteru je napisala da će taj “neprihvatljiv sporazum europske poljoprivrednike izložiti nepoštenoj konkurenciji, a potrošače obmanuti”.

Reakcije sažimaju duboku zabrinutost poljoprivrednika zbog sporazuma, koji bi trebao postati jedan od najvažnijih na svijetu jer uključuje 770 milijuna ljudi i četvrtinu svjetskoga BDP-a, ili 18.000 milijarda eura.

Komisija s 30. lipnjem nije objavila najavljeni dokument o “principima Sporazuma”.

Mi privremeno brijemo, a vi ratificirajte

U ovako napetom kontekstu odobrenje kompromisnog rješenja, koje mora potvrditi 28 država članica EU-a, a potom i Europski parlament, čini se neizvjesnijim nego ikada dosad. Potvrde su neophodno potrebne da bi dokument u dogledno vrijeme stupio na snagu.

Grupa koja se bori za zaštitu okoliša Greenpeace ranije je upozorila da sporazum vodi u “katastrofu za okoliš” s obje strane Atlantika.

Greenpeace upozorava da će sporazum rezultirati daljnjim uništavanjem šuma Amazone te da će ugroziti autohtono stanovništvo, ali i pridonijeti povećanju emisije stakleničkih plinova te istodobno ugroziti uvjete života seljaka obiju strana u sporazumu.

Europska komisija je vijest o postizanju političkog dogovora o trgovinskom sporazumu javila bez vidljive paneuropske rasprave. Slični sporazumi, poput CETA-e koja se provodi iako nije ratificirana, uživaju nepovjerenje stanovništva ili otvoreni otpor lokalnih administracija. Primjerice, Europa proizvodi velike količine sira koji hvata plijesan zbog nedostatka tržišta. CETA, poput sporazuma s Mercosurom, garantira kvote za europske mliječne proizvode na kanadskom tržištu, ali ih svi ignoriraju.

CETA se privremeno provodi odlukom Vijeća Europe, čija je novoizabrana glavna tajnica Marija Pejčinović Burić, iako sporazum nisu ratificirali svi nacionalni parlamenti.

(Hina/Grabancijaš)