PolitikaPreporučeno

Europski ministri podsjećaju na ‘false flag, fejk obavještavanje’: Omanski zaljev   

Ministri vanjskih poslova EU-a upozorili su 17. lipnja da ne treba donositi preuranjene zaključke o nedavnim napadima na dva tankera u Omanskom zaljevu za koje SAD, Saudijska Arabija i Velika Britanija optužuju Iran.

Dva tankera iz Norveške i Japana oštećena su u incidentu u četvrtak ujutro.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn podsjetio je na rat u Iraku 2003. koji je bio utemeljen na pogrešnim interpretacijama zapadne obavještajne službe o postojanju oružja za masovno uništavanje.

Norveški tanker se zapalio nakon eksplozije. Navodni napadi u vrijeme pojačanih napetosti u regiji potaknuli su zabrinutost zbog izbijanja novog Zaljevskog rata.

Iran je demantirao optužbe, dok Washington i London tvrde da imaju dokaze o umiješanosti Teherana.

>>>SAD upozorio američke komercijalne brodove na iranske napade; Iran: to je ‘fake obavještavanje’

Glavni tajnik UN-a Antonio Gueterres pozvao je na neovisnu istragu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass pozvao je na oprez u ponedjeljak i napomenuo da Berlin još nije donio konačni zaključak o odgovornosti za napade.

“Još uvijek prikupljamo informacije”, rekao je Maas na marginama razgovora sa svojim kolegama iz EU-a u Luksemburgu.

>>>Maas nakon napada na tankere: očito je da su SAD i EU krenuli različitim smjerom

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn podsjetio je na rat u Iraku 2003. koji je bio utemeljen na pogrešnim interpretacijama zapadne obavještajne službe o postojanju oružja za masovno uništavanje.

Glavni zadatak ministara vanjskih poslova je “izbjeći rat”, rekao je Asselborn i pridružio se Gueterresovom pozivu na provođenje neovisne istrage.

“Uvijek je korisno utvrditi činjenice kako bismo mogli donositi političke zaključke temeljene na činjenicama”, rekao je slovački kolega Miroslav Lajčak.

>>>Napadi dronovima na postrojenja Aramcoa podigli cijenu nafte

Istovremeno, nekoliko ministara je poručilo da se problem treba odvojiti od napora podržavanja iranskog nuklearnog sporazuma iz kojega se Washington povukao.

“Ako sve probleme strpamo u isti koš stvorit ćemo veliki nered”, smatra nizozemski ministar Stef Blok.

No Maas je poručio da će zbog nedavnih incidenata biti “još teže” zadržati nuklearni sporazum iz 2015. čiji je cilj spriječiti Teheran da izrađuje nuklearne bombe.