PreporučenoTech

Europski ministri zdravstva traže oštrije mjere, ‘prekid lanca transmisije’  

Stella Kyriakides; Foto: Dati Bendo/EC

Europski dužnosnici u petak su upozorili na potrebu širih ograničenja u naporima da se suzbije snažni plimni val koronavirusa koji je preplavio stari kontinent.

“S obzirom na izrazito dinamičnu situaciju u cijeloj Europi mi podjednako moramo smanjiti kontakte u gotovo svim europskim zemljama,” rekao je nakon videokonferencije s kolegama njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

>>>523 smrti u 24 sata, ‘Francuska mora prihvatiti nacionalni lockdown’

“Mi se kroz ovo moramo provući, gdje je nužno, s ograničenjima svakodnevnog života kako bi prekinuli lanac transmisija,” dodala je povjerenica Europske komisije za zdravlje, Stella Kyriakides.

Među nacijama koje je koronavirus ostavio bez izbora, odnosno čiji je zdravstveni sustav opterećen do stupnja gdje je lockdown jedini način za sprječavanje kolapsa s petkom su se našle Francuska, Belgija, Češka Republika, Irska, Sjeverna Irska i Wales. Njemačka u strateški nacionalni lockdown ulazi u ponedjeljak 2. studenoga.

>>>‘Svi smo u istoj poziciji’: Njemačka i Francuska recidivirale u nacionali lockdown

Portugal je u petak ponovno uspostavio policijske kontrolne točke i na pet dana ograničio kretanje stanovništva. Italija i Austrija javljaju o najvećem broju zaraza od početka pandemije, Poljska dnevne rekorde ruši već četvrti dan zaredom.

>>>700,000 zaraza u tjedan dana, opterećenje bolničkog sustava širom Europe: COVID-19

Iz Europske središnje banke istovremeno upozoravaju da nacionalne vlade moraju biti selektivne u gašenju ekonomskih aktivnosti i nastaviti s fiskalnom podrškom obiteljima i biznisima.

“Mi virus moramo pokušati pobijediti bez totalnog gašenja ekonomije jer su posljedice u smislu gubitka ekonomskih aktivnosti jako, jako intenzivne,” rekao je potpredsjednik ECB-a, Luis de Guindos.

via Reuters