Biznis i ekonomija

Europski parlament pozvao na snaženje radničkih prava u Uberu, Woltu, Deliveroou…

Radnicima koji rade za digitalne platforme poput dostavljača hrane ili vozača Ubera, EU treba osigurati jednaka prava kao i zaposlenima na tradicionalnim radnim mjestima, zatražio je Europski parlament u rezoluciji usvojenoj u četvrtak.

Radnici na digitalnim platformama su oni koji usluge nude putem interneta. Najčešće se radi o dostavnim službama hrane.

>>>Sud prisilio Uber na zapošljavanje vozača u Nizozemskoj

Europi je potreban okvir koji bi utvrdio uvjete i prava radnika na digitalnim platformama, rečeno je u raspravi o pravednijem sustavu i socijalnoj zaštiti tih radnika, što se aktualiziralo u pandemiji.

Ona kao jednu od posljedica imala je rad preko digitalnih platformi kojim je veliki broj tvrtki nastavio svoje aktivnosti, što je bio spas od zatvaranja i bankrota.

Izvješćem Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja skrenula se pozornost na radnike na tim platformama koji bi, u velikoj mjeri su se složili europarlamentarci, trebali imati pravednije radne uvjete, prava i socijalnu zaštitu.

Rezolucija je, naposljetku, usvojena sa 524 glasa za, 39 protiv i 124 suzdržana.

Vrijeme za djelovanje

Pozvali su i Europsku komisiju da ispita postojeća pravila Unije koja se mogu primijeniti na tržište digitalnih radnih platformi te da osigura njihovu adekvatnu provedbu i primjenu.

“Svi radnici na platformama trebali bi imati pravo na naknadu u slučaju nesreće na poslu ili profesionalne bolesti te na socijalnu zaštitu”, kazala Sylvie Brunel, izvjestiteljica u ime Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja.

>>>Komisija pokreće drugu fazu savjetovanja o prekarnim poslovima, ‘gig-ekonomiji’

“Sad je vrijeme za djelovanje. Radnicima na digitalnim platformama potrebna je pravna sigurnost”, rekao je Nicolas Schmit, europski povjerenik za rad i socijalna prava.

Prekarni ugovori

Članica Odbora za promet i turizam Marianne Vind u prvi plan stavila je tvrtke Uber, Wolt i Deliveroo koje su uz inovacije donijele i nesigurne radne uvjete. “Kad tisuće ljudi zaglavi na nepredvidivim ugovorima, gube mogućnost planiranja vlastitog svakodnevnog života i financija. To nije dobro”, rekla je.

Izvješće su podržali i europski pučani. “Ne bismo trebali boriti protiv dostignuća digitalne tehnologije putem zastarjelih propisa”, kazao je njihov predstavnik Radan Kanev.

“Tražimo izgradnju nove, društvene, progresivne i suosjećajne Europe”, kazala je Elisabetta Gualminiv, ispred socijalista i demokrata, govoreći kako su socijalna prava i ljudska prava. “Inovacije i transformacije na tržištu rada moraju ići naprijed zajedno sa socijalnom zaštitom – zaštitom dostojanstva i sigurnosti radnika”, dodala je Gualmini.

Odluka na suverenima

Elzbieta Rafalska u ime europskih konzervativaca i reformista, pak, smatra da pravila rada trebaju biti u nadležnosti država članica. “Europska unija može intervenirati samo u području slobodnog kretanja radnika i jednakog tretmana. Ovime se treba baviti na nacionalnoj razini, a ne na razini Europske unije”, tvrdi.

Da je nužno regulirati tržište rada u raspravi smatra i hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak koja je podržala ulaganja u cjeloživotno učenje kako bi radnici bili spremni za digitalno doba.

>>>Ljetovanje nedostižno za 84.7% Hrvatica i Hrvata na minimalcu, jaz najveći u Europskoj uniji | ETUC

“Budući da je Hrvatska turistička zemlja, zalažem se za posebnu zaštitu radnika putem platformi u sektoru turizma i prometa“, istaknula je.

Takvu pravnu nesigurnost treba riješiti uz poštivanje načela supsidijarnosti i različite pristupe država članica“, zaključila je.