PolitikaPreporučeno

Europski tužitelji podigli optužnice protiv Žalac, Petrica, Jukića i Šimunca

Članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac; Foto: European Union

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu u četvrtak je izvijestio o podizanju optužnica protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFUTomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, osumnjičenih da su proračun Europske unije i Republike Hrvatske oštetili za više od 1,3 milijuna eura.

>>>Uhićena je turbo pokvarena članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac

Grabancijaš navode tužiteljstva prenosi u cijelosti.


Tijekom 2017. i 2018. godine tadašnja ministrica pokrenula je postupak javne nabave za nabavu informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Pri tome je, u dogovoru sa drugookrivljenikom (Petric), poduzela više radnji u cilju osiguravanja povlaštenog položaja drugookrivljeniku i njegovim tvrtkama. Između ostalog je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava, te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva. Tijekom tog pregovaračkog postupka nabave tvrtke povezane s drugookrivljenikom pozvane su da dostave svoje ponude.

Tadašnja ministrica je ujedno bila i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, što znači da je bila nadležna za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a, te je autoritetom svojeg položaja naložila tadašnjem ravnatelju SAFU-a da osigura da dokumentacija prethodne kontrole te nabave ne dovodi u pitanje odabrani pregovarački postupak nabave. Iako je primjena ovog postupka očito predstavljala kršenje zakona o javnoj nabavi, ravnatelj SAFU pristao je slijediti traženje bivše ministrice.

Nastavak zloporabe položaja

Kada je u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila postupak javne nabave zbog kršenja zakona o javnoj nabavi, bivša ministrica i drugookrivljenik te trećeokrivljenik, nastavili su i 2018. poduzimati radnje s ciljem dodijele ugovora tvrtkama povezanim sa drugookrivljenikom i trećeokrivljenikom.

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, MRRFEU je sklopilo kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s tvrtkama povezanim uz drugookrivljenika i trećeokrivljenika. Cijena nabave informacijskog sustava je odlukom bivše ministrice nerealno određena u iznosu od 1,73 milijuna eura (12 991 000,00 kuna), iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike € 360.000  (HRK 2.700.000).

>>>Istražitelji objavili montypythonovske detalje o prijevarama Tolušića i Ferenca

Navedeni iznos s PDV-om uplaćen je na račun tvrtke trećeookrivljenika, nakon čega je dio novca prebačen na račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika, kao i na račune s njima povezanih tvrtki, te je potom dio uplaćenog novca podignut u gotovini.

Procijenjena šteta i protupravna imovinska korist

Proračunu Europske unije ukupno je pričinjena šteta od najmanje milijun eura, a državnom proračunu Republike Hrvatske šteta od gotovo 300 tisuća eura.

Protupravnu imovinsku korist pribavili su i to drugookrivljenik u iznosu od 2.100.000,00 HRK / 278.717,90 EUR, trećeokrivljenik u iznosu od 2.050.000,00 HRK / 272.081,76 EUR, petokrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 3.508.628,00 HRK / 465.674,96 EUR i šestookrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 2.650.000,00 HRK / 351.715,44 EUR.

>>>USKOK: Horvat i drugi ‘zbog osobne ili interesne povezanosti’ dodijelili 2.655.595 kuna

Bivša ministrica optužena je za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem; drugookrivljenik i trećeokrivljenik optuženi su za poticanje i pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti; bivši ravnatelj SAFU-a optužen je za zloporabu položaja i ovlasti, a dvije tvrtke odgovorne su za poticanje odnosno pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.


Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Europski tužitelji podigli optužnice protiv Žalac, Petrica, Jukića i Šimunca… 29/12/2022 […]

  2. […] Plenković je uskratio povjerenje radišnoj i, kako se pokazalo, učinkovitoj ministrici Tramišak koja je kroz sada prekinut mandat nadoknadila štetu i tromost korumpirane članice predsjedništva HDZ-a, Gabrijele Žalac, protiv koje su europski tužitelji optužnicu podigli u prosincu 2022. godine. […]

Comments are closed.