PolitikaPreporučeno

Europsko vijeće usvojilo inicijativu Plenkovića o demografskim izazovima

Čelnici zemalja članica EU-a usvojili su 20. lipnja na summitu u Bruxellesu Strateški program za razdoblje 2019-2024. u kojem se po prvi put spominje pitanje demografskih izazova.

14 od 28 zemalja članica, među kojima je i Hrvatska ima negativan prirodni priraštaj.

“Snažna ekonomska osnova od ključne je važnosti za europsku konkurentnost, prosperitet i ulogu na globalnoj sceni te za stvaranje radnih mjesta. Budući da tehnološki i sigurnosni izazovi kao i izazovi održivosti preoblikuju globalno okruženje, moramo obnoviti osnovu za dugoročan, održiv i inkluzivan rast te jačati koheziju u EU-u. To zahtijeva postizanje veće konvergencije naših ekonomija i rješavanje demografskih izazova”, stoji u Strateškom programu koje je usvojilo Europsko vijeće.

Pitanje demografskih izazova ušlo je u taj dokument na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Polovica, to jest 14 od 28 zemalja članica, među kojima je i Hrvatska ima negativan prirodni priraštaj.

>>>Petrov: HDZ nas je izvrgnuo ruglu zbog naknade za iseljavanje, a sad je kopira i prisvaja kao svoju

Plenković je na summitu u Sibiuu u svibnju najavio da će inzistirati na tome da se u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027. uzme u obzir demografska revitalizacija u onim politikama koje se odnose na ravnomjernije razvoje svih članica.