Biznis i ekonomijaPreporučeno

Eurozona iskusila bolji gospodarski rast od očekivanog, no ‘zima dolazi’ | Q2 2022.

Foto: HNB/Handout

Gospodarstvo europodručja u drugom je tromjesečju raslo brže od očekivanja, no ekonomisti drže da je riječ o posljednjem uzletu prije poniranja u blagu recesiju.

U petak objavljeni podaci (.pdf) pokazuju da je zona iskusila solidan rast unatoč zatajenju vodećeg europskog gospodarstva, Njemačke, čiji je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju zatajio i ostao na nuli.

>>>‘Recesijsko ozračje’, zatajenje njemačkog gospodarstva | Q2 2022.

Europski statistički ured, Eurostat, bilježi da se BDP u eurozoni s kvartala na kvartal povećao za 0.7%, a u poredbi s drugim lanjskim tromjesečjem za 4.0%.

>>>Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika

Oba su rezultata bolja od očekivanja analitičara koji su predviđali rast za 0.2% na kvartalnoj i 3.4% na godišnjoj razini.

Latentna slabost

Posljednji, također u petak objavljeni podaci, istovremeno ukazuju na nastavak inflatornih pritisaka. Inflacija se u srpnju vinula za 8.9%, nastavljajući postojano, desetomjesečno obaranje povijesnih rekorda.

>>>U srpnju novi rekord, nastavak šarmantne ‘savršene oluje’ extra! extra! inflacije u eurozoni

“Ubrzanje gospodarskog rasta uglavnom je povezano s učenicima otvaranja gospodarstva (nakon covid zaključavanja) i prikriva skrivenu slabost uvjetovanu visokom inflacijom i problemima u proizvodnji,” komentirao je za Reuters ekonomist ING-a, Bert Colijn. “Mi nadalje očekujemo nastavak trenda silazne putanje BDP-a, umirivanje oporavka uslužnog sektora potaknutog otvaranjem, mekšanje globalne potražnje i snaženje pritiska na kupovnu moć. Očekujemo da će to u drugoj polovici godine rezultirati blagom recesijom.”

Stope rasta BDP-a do drugog tromjesečja 2022. godine/Eurostat

Izvješće Eurostata otkriva da je njemačku slabost više nego nadoknadilo snažnije od očekivanog širenje u drugim dijelovima zone. Francusko je gospodarstvo s tromjesečja na tromjesečje poraslo za 0.5%, Talijansko za 1.0% a Španjolsko za 1.1%.

>>>U srpnju novo, (ne)očekivano propinjanje inflacije u Njemačkoj

“Ipak, jasno je da će postojano remećenje opskrbnih lanaca, rastuće cijene energije i rekordne razine inflacije imati dugotrajniji učinak,” komentirala je Rachel Barton, ekonomistica za Europu pri Accenture.

Izvjesna neizvjesnost

Aktualni podaci dobra su vijest za Europsku središnju banku (ECB) koja je uslijed epohalnih inflatornih pritisaka nakon 11 godina započela sa stezanjem monetarne politike. Činjenica da gospodarstvo trenutačno brodi bolje od očekivanja mogla bi olakšati i utjecati na razinu daljnje povećanja referentne kamatne stope za financijski sustav.

>>>Scenarij ulaska Hrvatske u recesijsko europodručje sve izgledniji | PMI

“S inflacijom koja ne pokazuje znakove hlađenja u kratkom roku i s gospodarskim izgledima koji još ne izlijeću s tračnica, mi od ECB-a u rujnu očekujemo još jedno povećanje za 50 baznih bodova (0.5%),” rekao je Nicola Nobile iz Oxford Economicsa.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Iako je konsenzus u očekivanjima analitičara za sad neuhvatljiv, “neizvjesnost je izvjesna” i naširoko ovisna o nastavku odmjeravanja Europske unije i Rusije u kontekstu rata u Ukrajini. Primjerice, ukoliko Moskva nastavi s redukcijom plina Njemačkoj, izgledi da će najsnažnije europsko gospodarstvo na prijelazu godine uroniti u recesiju postaju izvjesni.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here