Biznis i ekonomijaPreporučeno

Eurozona izronila iz recesije | Eurostat

Gospodarstvo europodručja u drugom je tromjesečju raslo brže od očekivanja i izronilo iz pandemijom uvjetovane recesije, inflacija je u srpnju nadmašila friško definiranu ciljanu stope Europske središnje banke (ECB) od 2% u srednjem roku.

>>>‘Snapshot’ ključnih, rekordnih poniranja BDP-a u EU, eurozoni: Eurostat

U petak objavljene prve procjene Eurostata sugeriraju da je BDP 19 članica eurozone u razdoblju od travnja do lipnja s kvartala na kvartal porastao za 2.0%, značajno više od očekivanja analitičara u anketama Reutersa koji su predviđali rast za 1.5%.

Na godišnjoj razini BDP se vinuo za 13.7%, ali je baza pritom niska jer se poredba odnosi na razdoblje inicijalnih zaključavanja gospodarstva u odgovoru na pandemiju.

Krnji oporavak

Podaci otkrivaju da je oporavak nepotpun i sugeriraju trajnu štetu u ekonomiji na koju je lani upozorio bivši šef ECB-a i aktualni talijanski premijer Mario Draghi. Gospodarstvo je u drugom kvartalu za oko 3% manje nego na kraju 2019. godine, u kontrastu s Kinom i Sjedinjenim Državama čiji je rast bruto domaćeg proizvoda nadmašio pretpandemijske razine.

>>>Lagarde otklonila inflacijske brige: ekonomije eurozone i SAD-a ‘očito su u različitim situacijama’

Na nacionalnoj je razini podbacila Njemačka, s kvartalnim rastom BDP-a za 1.5, što je slabije od prognoza. Francuski rast za 0.9% bio je mrvicu bolji od očekivanja.

>>>Napeti lanci opskrbe i delta soj poljuljali moral njemačkih poduzetnika | Ifo

Među gospodarstvima čije je širenje bilo snažnije od očekivanja nalazimo i Italiju i Španjolsku, treću i četvrtu ekonomiju Europske unije. Prva je na kvartalnoj razini zabilježila rast za 2.7% a druga za 2.8%. BDP o turizmu teško ovisnog Portugala skočio je za 4.9%.

Eurostat je odvojeno izvijestio da je inflacija u europodručju s lipanjskih 1.9% u srpnju ubrzala na 2.2%, stopa je na najvećoj razini od listopada 2018. godina i viša od očekivanja ekonomista o rastu na 2.0%.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Gospodarska kretanja u Sjedinjenim Državama sugeriraju da je tamošnja “s dna prema vrhu” fiskalna politika značajno uspješnija u poticanju ekonomskih aktivnosti od “s vrha prema dnu” pristupa Europske unije. U kontrastu s Kinom i SAD-om, gospodarstvo eurozone u drugom je kvartalu izronilo iz receseije, ali pritom ostalo oko 3% manje nego na kraju 2019. godine. […]

Comments are closed.