Biznis i ekonomija

Eurozona nastavlja koketirati s recesijom | Q4 2022

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, ministar financija u ostavci Zdravko Marić i potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis; Foto: European Council

Europodručje je u zadnjem tromjesečju 2022. godine izbjeglo recesiju unatoč epohalnom rastu cijena energenata, no urušavanje potrošačkog samopouzdanja i stezanje monetarne politike ljuljaju gospodarstvo i snaže izglede daljnjih negativnih trendova.

Bruto domaći proizvod (BDP) u monetarnoj uniji u četvrtom je kvartalu porastao za majušnih 0.1% u poredbi s kvartalom prije, izvijestio je utorak Europski statistički ured, Eurostat.

>>>Q3 BDP u eurpodručju bolji od prvih procjena, Slovenija među najvećim gubitnicima | Eurostat

Rezultat, temeljen na prvim, flash pokazateljima koji su podložni korekciji, bolji je od konsenzusa analitičara u anketama Reutersa koji su predviđali pad za 0.1%.

Eurostat

Među najvećim dionicima europodručja kontrakciju su iskusila gospodarstva Njemačke (-0.2%) i Italije (-0.1%), dok su Francuska i Španjolska ostale u plusu.

>>>Američki Kongres reaktivirao ‘Zakon o zakupu’ iz 1941.; Volodin: hipoteke su skupe

Zdušna potpora europskih lidera i posredovanje u obrani Ukrajine od ruske invazije uzimaju velik i rastući danak, poskupljuju život i potrošače tjeraju na štednju i/ili trošenje ušteđevine.

Kontekst

Posrtanje se odigrava u okolišu stezanja monetarne politike i nastojanja Europske središnje banke (ECB) da ohladi uzavrele cijene. Između odluka o povećanju kamatnih stopa za financijski sustav i materijalizacije njihova učinka u realnoj ekonomiji postoji zadrška, što znači da će gospodarstvo prve posljedice stezanja osjetiti između drugog i trećeg tromjesečja tekuće godine.

>>>Europski inflatorni pritisci neće popustiti prije 2025. | analiza

Gospodarstvo europodručja u međuvremenu pokazuju neočekivanu otpornost kakva je zabilježena i u jeku pandemije bolesti COVID-19 tijekom kojeg su vlade posegnule za raskošnim subvencijama i potporama građanima i biznisima.

U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine, sezonski prilagođeni BDP u europodručju porastao je za 1,9 posto i za 1,8% u EU
Neizvjesnost, varljivost

Fiskalna politika nastavlja igrati ključnu ulogu u nošenju s posljedicama rata i pojedini analitičari drže da bi aktualno kretanje BDP-a moglo biti blizu dna.

>>>Drugi mjesec popuštanja inflatornih pritisaka u europodručju

Procjene i prognoze pritom su nezahvalne i ovisne o sijaset faktora, Europska komisija i Europsko vijeće nastavljaju sa samoranjavanjem i žrtvom za Ukrajinu što će se još jednom neposredno osjetiti u cijenama dizela koji s 1. veljače postaje dio široke i šarolike lepeze sankcija.

>>>Pune se spremnici dizela, bliži se europski embargo na rusku naftu i derivate

Izgledno je da će poskupljenje ključnog energenta za mnoge građane i industrije donijeti nove izazove.

“Naslovna brojka BDP-a daje varljivo povoljan dojam gospodarskih uvjeta krajem 2022.,” komentirao je analitičar S&P Global Market Intelligencea, Ken Wattret. “Ključni zaključak iz podataka zemalja članica je širina slabosti osobne potrošnje, s akutnim pritiskom na realne prihode kućanstava zbog strmoglave inflacije koja grize sa zadrškom.”

>>>Lagarde zavjetovala ‘držanje kursa’, nastavak stezanja u eurozoni

Europska središnja banka svoju je referentu kamatnu stopa za financijski sustav od srpnja prošle godine povećala za 2.5 postotna boda uz očekivanja da će se stezanje nastavit za još 1.5 postotnih poena, što je mrvicu iznad neutralne stope koja ne potiče niti sakati gospodarsku aktivnost.

Tako brzo povećanje kamata poskupljuje i koči zaduživanje putem banaka koje su ključni izvor financiranja u europodručju. Pristupačnost kreditiranja već je na najnižim razinama od dužničke krize u 2011. godini.

>>>Guverner Vujčić predstavio makroekonomske projekcije za 2023. | HNB

“U dolazećim mjesecima, osjetno stezanje monetarne politike postojano će usporavati gospodarstvo,” rekao je u komentaru ekonomist Commerzbank, Christoph Weil.

“Nastavljamo očekivati blagu kontrakciju gospodarstva europodručja u prvoj polovici godine i oporavak očekivan u drugoj polovici izgledno će biti slab.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] je u zadnjem tromjesečju 2022. godine iznenadilo marginalnim rastom, no analitičari drže da je on uvjetovan izrazito blagom zimom i izvanrednim rastom bruto domaćeg […]

Comments are closed.