PreporučenoTech

Facebook s kvartala na kvartal izgubio dva milijuna korisnika u Sjevernoj Americi

Ilustracija: ivke32/Pixabay

Facebook Inc u četvrtak je upozorio na neizvjesnost u 2021. godini iako je s prihodima od oglasa u trećem tromjesečju nadigrao očekivanja analitičara. Među citiranim faktorima je mogućnost da se iduće godine uslijed popuštanja pandemije dio populacije iz online trgovina vrati kupovini s društvenim kontaktom, ali i izmjene u politici privatnosti koje onemogućuju voajerizam i bespoštedno praćenje korisnika te time razoružavaju prednost kompanije u ciljanom posluživanju oglasa.

>>>Aktivist srušio ‘Štit privatnosti’, odnio kolosalnu pobjedu protiv Facebooka i masovnog nadzora

Govoreći o potonjem, Facebook je osobito izložen u Europskoj uniji gdje trenutno djeluje izvan zakona jer vodi sudsku bitku protiv presude Suda EU-a koji je srušio takozvani “Štit privatnosti” i zabranio prijenos osobnih podataka s ove na onu stranu velike bare. Apple je također izmijenio politiku privatnosti, zbog čega korisnici Facebooka s friškim iOS-om dobivaju upozorenja o razmjerima praćenja što ih osvještava i nuka da s nevjericom napuste mrežu.

>>>Facebook tvrdi da zabrana prijenosa osobnih podataka u SAD onemogućuje pružanje usluga u EU

“Budući da je internetska trgovina naša najveća vertikala oglasa, promjena u ovom trendu mogla bi poslužiti kao frontalni vjetar za rast prihoda od oglasa za 2021. godinu,” ocijenili su iz Facebooka u komentaru inače lukrativnih financijskih rezultata.

Prihodi su u trećem tromjesječju, zaključno s rujnom, s kvartala na kvartal porasli za 22%, sa 17.65 na 21.47 milijardi dolara. Analitičari su prema Refinitivu očekivali rast za 12%.

Rezultati otkrivaju da je srpanjski, slobodnim govorom mržnje potaknut masovni bojkot Facebooka, u kojem su uz marketinške pitcheve sudjelovali i veliki oglašivači, kompaniju ostavio bez ogrebotina.

>>>Elon Musk pozvao sljedbu na brisanje facebooka uz jednostavan argument: ‘jadan je’

Reuters piše da je 2020. izazovna za Facebook neovisno o financijskim rezultatima. Broj korisnika je nastavio s generalnim rastom, s očekivanih 2.70 na 2.74 milijarde, ali je u Sjevernoj Americi s kvartala na kvartal pao za dva milijuna iako su pandemija i popratne karantene ljude prisiljavale na virtualne društvene kontakte i generalno snažno pogodovale društvenim mrežama.

Facebook u zadnjem tromjesečju očekuje usporavanje, odnosno stagnaciju ili blagi pad novih korisnika.

“Čini se da su ulagači razočarani što je društvena mreža i platforma unatoč porastu broja korisnika u većini regija izvijestila o smanjenju broja korisnika u Sjevernoj Americi, koja pokriva SAD i Kanadu – koja je njezino najizdašnije oglasno tržište,” komentirao je Jesse Cohen, viši analitičar pri Investing.com.

>>>Najslabiji rast facebooka od inicijalne ponude, dionica pala više od 7%

Glavna analitičarka EMarketera, Debra Aho Williamson, rekla je da Facebook unatoč problemima s privatnošću i moderiranjem sadržaja ostaje “odredište za oglašivače” koji žele dosegnuti širok set potrošača, što bi se moglo promijeniti 2021. godine.

“Očekujemo da će se veći broj oglašivača pažljivo zagledati u svoju ovisnost o Facebooku i zapitati se je li (taj) okoliš siguran za njihove marke,” rekla je.