PreporučenoTech

Facebook uklonio 23 stranice s ukupno više od 2.46 milijuna sljedbenika u Italiji

Ilustracija: OpenClipart-Vectors/Grabancijaš

Facebook javlja da je ususret EU izborima sa svoje mreže u Italiji uklonio brojne korisničke račune i nekolicinu stranica čiji je sadržaj našao nepodobnim. “Mi smo maknuli seriju lažnih i dupliciranih računa koji su kršili našu politiku autentičnosti, kao i nekolicinu stranica zbog kršenja pravila o promjeni naziva,” napisao je glasnogovornik Facebooka u Italiji u izjavi za Reuters.

“Također smo poduzeli akcije protiv ponekih stranica zbog opetovanog širenja netočnih informacija,” dodao je glasnogovornik pojasnivši da je odluka donesena na temelju istraga i ocjena aktivističke grupe Avaaz.

Pogođeni sljedbenici vladajuće koalicije

Avaaz istovremeno navodi da su s Facebooka uklonjena 23 talijanska računa čiji je ukupni broj sljedbenika veći od 2.46 milijuna. Aktivisti su stranice označili zbog “širenja lažnih informacija i prijepornog sadržaja” povezanog s migracijom, cijepljenjem i antisemitizmom.

>>>Facebook s mreže isključio ‘opasnog’ Alexa Jonesa

Više od polovice uklonjenih računa je podržavalo Pet zvjezdica (M5S) ili Ligu, dvije stranke čija koalicija vlada Italijom, rekao je Avaaz.

Rastući broj pojedinaca i organizacija izražava zabrinutost zbog situacije u kojoj privatne osobe s globalnim dosegom arbitrarno sude, odnosno cenzuriraju informacije ili taj posao nude “podizvođačima”.

“Put u pakao popločan..”

Zabrinuta zbog vanjskih utjecaja i unutarnjih previranja, Europska unija ja zatražila od Googlea, Facebooka i Twittera da privatno sude o informacijama koje treba cenzurirati kako bi se sačuvao integritet i spriječio utjecaj lažnih vijesti ili agitacije ususret izborima koji će se održati širom EU od 23. do 26. svibnja.

Već suočen sa snažnim pritiskom zbog svoje politike privatnosti i sve glasnijim pozivima regulatora na njegovo dijeljenje, Facebook čini sve da bi udovoljio porivima za snažniju kontrolu sadržaja na svojim platformama.

Kompanija je prvo posegnula za uslugama provjere činjenica od štovanih izvora, među kojima su najistaknutiji bili Associated Press i Snopes. Obje agencije su poslovnu suradnju s društvenom mrežom prekinule u veljači ove godine uz ocjenu da Facebooku nije uistinu stalo do provjere činjenica i nepristranosti, već radije do popravka ocrnjenog imidža.

>>>Facebook sa servisa uklanja svaki trag britanske krajnje desnice i neonacista

Facebook se potom okrenuo “trećim fact-checkerima”, u zbilji otvoreno pristranim aktivističkim organizacijama kakve su Avaaz ili hrvatski Faktograf.

Gubitak slobode govora, ideološka cenzura

Rastući broj pojedinaca i organizacija izražava zabrinutost zbog situacije u kojoj privatne osobe s globalnim dosegom arbitrarno sude, odnosno cenzuriraju informacije ili taj posao nude “podizvođačima”.

Poljska nevladina udruga SIN prva je u Europi pokrenula sudski postupak zbog navedenog. Tužba, o kojoj će odlučivati okružni sud u Varšavi, ima podršku Zaklade Panoptykon, nevladine organizacije čija je proglašena misija “obrana temeljnih prava i sloboda u kontekstu brzih tehnoloških promjena.”

>>>Trump otvorio stranicu za pritužbe o pristranosti i cenzuri na društvenim mrežama

U Hrvatskoj je na činjenicu da društvene mreže gube slobodu govora i trpe ideološku cenzuru prvi upozorio HNiP.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima