Politika

Faktograf sudi o sadržaju koji hrvatski portali dijele na Facebooku

Najvažniji izbori dosad: Može li EU preživjeti nacional-populizam? pita "nepristrani" Faktograf; Screenshot: naslovnica portala Faktograf

Facebook širi suradnju s još pet nezavisnih organizacija za provjeru činjenica u Europskoj uniji, uključujući i hrvatski Faktograf te uvodi dodatne opcije za otkrivanje lažnih vijesti uoči europskih izbora, objavili su u četvrtak iz Facebooka.

Pripadnici novinarskih organizacija specijaliziranih za provjeru činjenica i borbu protiv dezinformacija u EU – hrvatski Faktograf, Ellinika Hoaxes iz Grčke, FactCheckNI iz Sjeverne Irske, Observador iz Portugala te Patikrinta iz Litve sudjelovat će u ocjenjivanju točnosti sadržaja koji se objavljuje na Facebooku.

“Sadržaje koje Faktograf prepozna kao dezinformaciju u digitalnoj sferi i o njima bude izvještavao tijekom kampanje za izbore, ali i nakon izbora, Facebook će moći prepoznati i smanjivati doseg takvim sadržajima”,

PETAR VIDOV

“Nezavisni fact-checkeri”‘

Facebookova mreža nezavisnih ‘fact-checkera’ u Europskoj uniji sada broji 21 partnersku organizaciju koje provjeravaju sadržaj na 14 europskih jezika, uključujući i hrvatski.

Faktograf je zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a. Dio je inicijative FactCheckEU koju vodi Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) s ciljem provjere sadržaja o izborima za Europski parlament. No suradnja Faktografa i Facebooka neće se ograničiti isključivo na sadržaje o europskim izborima.

>>>Društvene mreže gube slobodu govora i trpe ideološku cenzuru, HNiP poziva na odgovornost

Suradnja funkcionira tako da Facebook prikaže vijest, koju je prethodno provjeravatelj činjenica ocijenio netočnom, znatno niže u News Feedu nego što bi inače bila. Na taj način lažne vijesti i dezinformacije dopiru do manjeg broja ljudi.

“Sadržaje koje Faktograf prepozna kao dezinformaciju u digitalnoj sferi i o njima bude izvještavao tijekom kampanje za izbore, ali i nakon izbora, Facebook će moći prepoznati i smanjivati doseg takvim sadržajima”, rekao je za Hinu novinar Faktografa Petar Vidov.

>>>Poljska nevladina udruga tuži Facebook zbog blokiranja, cenzure i narušavanja slobode govora

Dio je to programa Facebooka za suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacija. Program uključuje još uklanjanje korisničkih računa koji krše ‘Standarde zajednice’ ili pravila oglašavanja te opciju Context zahvaljujući kojoj korisnici mogu pronaći više informacija o izvoru objavljenog članka i bolje procijeniti vjerodostojnost objavljenog sadržaja.

Dodatne mjere Facebooka uoči europskih izbora

Facebook će uvesti dodatne podatke pod opcijom Context u svrhu veće zaštite europskih izbora u svibnju. Korisnik će moći saznati je li neka Facebook stranica već ranije dijelila netočne informacije.

Uvodi se novost u rubrici Page Quality. Administratore Facebook stranica obavještavat će se u slučaju kršenja pravila, odnosno objavljivanja lažnih vijesti i dezinformacija. Stranici koja nastavi objavljivati netočne informacije smanjit će se doseg cjelokupnog sadržaja na Facebooku i ukinuti mogućnost oglašavanja.

>>>Facebook uklonio 23 stranice s ukupno više od 2.46 milijuna sljedbenika u Italiji

Uskoro će se i administratore Facebook grupa obavještavati o tome da su organizacije za provjeru činjenica pregledavale netočne sadržaje u grupama, a onima koji nastave objavljivati takve sadržaje također će se smanjiti doseg sadržaja grupe u News Feedu.

Nedavno je predstavljen i novi signal click-gap koji može prepoznati kreira li internetska stranica sadržaj niske kvalitete. Iz Facebooka navode da stranice koje imaju velik nerazmjer u klikovima češće kreiraju sadržaj niže kvalitete.