Politika

Farage: Mi smo provocirali rat u Ukrajini

Britanski nacionalist i secesionist Nigel Farage u petak je u intervjuu za BBC rekao da je Zapad “provocirao” rusku invaziju na Ukrajinu širenjem Sjevernoatlantskog vojnog saveza (NATO) na istok.

Voditelj Nick Robinson od prekaljenog je političara zatražio pojašnjenje objave iz 2022. godine u kojoj je Farage na društvenom mikroblogu X napisao da je ruska invazija na Ukrajinu “posljedica širenja Europske unije i NATO-a”.

Farage je odgovorio da na posljedice “istočnog širenja” NATO-a upozorava od 1990-ih godina i da su vojni savez i EU Putinu dali povod da ruskom narodu kaže kako “dolaze po njih” i “da krene u rat”.

“Mi smo provocirali ovaj rat,” rekao je, pa dodao: “Naravno, on je (Putinova) krivnja”.

Njegova je izjava izazvala more zgražanja i osuda.

“Jedna sam od nekolicine osoba koja je bila dosljedna i iskrena u pogledu rata s Rusijom. Putin je pogriješio što je napao suverenu naciju, a EU je pogriješio što se proširio na istok. Što prije to shvatimo, to ćemo biti bliže okončanju rata i uspostavljanju mira,” napisao je Farage u nastojanju da pojasni gledište i sanira štetu.

Zanimljivo, istovjetna su gledišta u petak iznijeli bivši američki predsjednik u utrci za novi mandat Donald Trump i znameniti investitori i poduzetnik David Sacks.


Povezane vijesti