Politika

Farage nakon suverene pobjede odredio ‘deadline’ za brexit, zaprijetio općim izborima

Stranka Brexit populista Nigela Faragea pobjednik je europskih izbora u Velikoj Britaniji s 31,8 posto glasova, pokazali su djelomični rezultati, a Farage je odmah rekao da želi biti uključen u pregovore o izlasku Britanije iz EU-a.

“Želimo biti dio pregovaračkog tima”, rekao je Farage u Southamptonu.

“Ako ne izađemo 31. listopada tada će rezultat koji ste danas vidjeli za Stranku Brexit biti ponovljen na općim izborima i mi se za njih spremamo”, kazao je.

Glasači su žestoko kaznili Konzervativnu stranku premijerke Therese May koja je na izborima došla na peto mjesto s 9,1 posto osvojenih glasova, što je cijena koju je platila za neuspjeh provedbe brexita, pokazali su rezultati koji se temelje na polovici prebrojanih glasova.

“Ako ne izađemo 31. listopada tada će rezultat koji ste danas vidjeli za Stranku Brexit biti ponovljen na općim izborima i mi se za njih spremamo.”

Nigel Farage

Farage nije čekao rezultate da bi prognozirao veliku pobjedu svoje stranke, koja je zaista pomela tradicionalne britanske konzervativce i laburiste, na valu bijesa zbog neuspjeha Therese May da izvede Britaniju iz EU-a.

>>>Boris Johnson priprema ‘hard brexit’, vjeruje u zdravi razum

Laburisti, druga velika stranka, dobila je na izborima 13,7 posto glasova.

Njezin čelnik Jeremy Corbyn pozvao je da se održe opći izbori ili drugi referendum o brexitu.

“S konzervativcima koji se raspadaju i nisu sposobni vladati, i s parlamentom koji je u zastoju, ovo pitanje mora se vratiti narodu, bilo putem općim izbora ili referenduma”, rekao je Corbyn.