Biznis i ekonomijaPreporučeno

FCA i PSA potvrdili spajanje, otvorili novo poglavlje u konsolidaciji automobilske industrije  

Carlos Tavares
Carlos Tavares; Foto: Bloomberg/YouTube

Fiat Chrysler (FCA) i vlasnik brenda Peugeot PSA u četvrtak su potvrdili namjeru udruživanja kroz razmjenu dionica prema 50% za 50% modelu, otvarajući novo poglavlje u konsolidaciji automobilske industrije.

Kompanije su navele da “obvezujući deal” cilja na stvaranje 50 milijardi dolara vrijedne kompanije sa sjedištem u Nizozemskoj i prisutnošću na pariškoj, milanskoj i njujorškoj burzi.

Ulogu izvršnog direktora će preuzeti aktualni šef PSA Carlos Tavares, dok će John Elkann iz FCA predsjedati Upravnim odborom.

>>>Prodaja vozila PSA grupe pala za 12.8%: semestar

“Nadzorni odbor Peugeota S.A. i Upravni odbor Fiat Chrysler Automobiles N.V. jednoglasno su se složili da će raditi na potpunom spajanju svojih biznisa prema 50/50 modelu,” navodi se u zajedničkoj objavi kompanija.

Menadžeri FCA i PSA kažu da dogovor žele finalizirati u dolazećim tjednima kako bi stvorili grupu s prodajom 8.7 milijuna vozila godišnje. Očekuje se da će spajanje donijeti ukupne uštede od 3.7 milijardi eura bez zatvaranja tvornica.

>>>‘Odlučan strateški i analitički lider’ imenovan izvršnim direktorom BMW-a

Brendovi grupe će uključivati Fiat, Dodge, Ram, Chrysler, Alfa Romeo, Maserati, Peugeot, DS, Opel i Vauxhall čime se otvara put služenju masovnog i premium tržišta, uključujući kamione i druga gospodarska vozila.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire u četvrtak je pozdravio dogovor ocijenivši da će spajanje kompanijama omogućiti da napreduju u brzomijenjajućoj industriji.

Dionice su na potvrdu dogovora, o kojem je prvi izvijestio Wall Street Journal reagirale oprečno. Dionica FCA je u ranoj trgovini skočila za 8%, dok je dionica PSA pala za oko 7%.