Biznis i ekonomija

Fed izaziva zaziranje od daljnjeg monetarnog popuštanja u eurozoni

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde drži da je stezanje monetarne politike ukrotilo inflatorne pritiske u europodručju i da će se inflacija do kraja 2025. godine vratiti na ciljanu razinu od 2% u srednjem roku.

“Imamo mnogo izazova, ali uistinu vjerujem da sada idemo prema dezinflacijskom putu koji će tu i tamo imati malih zastoja – ono što nazivamo neravninama na cesti,” rekla je Lagarde u petak u Dubrovniku.

“Ukoliko neće biti velikog šoka, ili ako se u sljedećih nekolikom mjeseci ne materijaliziraju nepovoljni rizici, to je smjer putovanja,” dodala je.

ECB je prošlog tjedna prvi put od srpnja 2022. godine smanjio referentne kamatne stope u financijskom sustavu.

Izgledno je da će krojači monetarnih smjernica sada zastati i nastaviti s motrenjem rasta plaća, geopolitičkih i nacionalnih napetosti.

Jedan od faktora koji izaziva okolišanje su i američke Federalne rezerve (Fed) koje su na zadnjem vijećanju još jednom odgodile smanjenje kamatnih stopa.

Pojedini članovi Upravnog vijeća ECB-a, uključujući austrijskog sokola Roberta Holzmanna upozoravaju da bi značajnija divergencija s ove i one strane Atlantika oslabila euro i pospješila inflaciju.

Slično je gledište na Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji iznio i portugalski golub Mario Centeno uz procjenu da treba pripaziti s daljnjim popuštanjem.

Bloomberg piše da su tržišta prepoznala signale i umanjila očekivanja o dodatnom pojeftinjenju novca u tekućoj godini u kojoj sada očekuju još jednu ili nijednu korekciju.Povezane vijesti