Biznis i ekonomijaPreporučeno

Fed najavio izlazak iz pandemijskog režima i zauzdavanje inflacije, poljuljao tržišta

Šef Feda Jerome Powell; Foto: CNBC Television/YouTube

Federalne rezerve u srijedu su signalizirale izgledno povećanje temeljnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama s ožujkom, ponovile planove o prestanku kupnje obveznica i najavile sanitizaciju portfelja.

>>>Deutsche Bank o inflacijskim pritiscima: svijet sjedi na ‘tempiranoj bombi’

Strateški zaokret označava kraj pandemijske monetarne politike koja je podrazumijevala stvaranje epohalnih količina novca te uparena s raskošnom fiskalnom politikom i remećenjima opskrbnih lanaca potpirila jednako epohalne inflacijske pritiske.

Ukorjenjivanje

“Još jednom naglašavam da ćemo biti ponizni i okretni,” izjavio je predsjednik Jerome Powell nakon dvodnevnog vijećanja s liderima podružnica središnje banke.

>>>Amerika trpi najvišu inflaciju u tri desetljeća, ekonomisti zvone na uzbunu

Dodao je da će Fed biti “otvorenog uma” u prilagodbi monetarne politike kako bi spriječio ukorjenjivanje postojano visoke inflacije.

Širok manevarski prostor

Powell je potom izvijestio da su krojači monetarnih smjernica procijenili kako imaju “podosta prostora za povećanje stopa bez prijetnji tržištu rada.”

>>>50 $ za dolazak na intervju: direktnim uplatama osnaženi Amerikanci zaziru od niskoplaćenih poslova

“Gospodarstvo je ovaj put poprilično drukčije,” rekao je prema citatu Reutersa.

>>>Ameri procjenjuju da je Fed stvorio dovoljno novca | anketa

“S inflacijom znatno iznad 2 posto i jakim tržištem rada, Odbor očekuje da će uskoro biti prikladno podići ciljani raspon za stopu federalnih fondova,” naveo je Fed-ov savezni odbor za otvoreno tržište (FOMC) u jednoglasnoj izjavi po završetku sastanka.

Za stezanje uobičajeno, teško “krvarenje” na burzama

Investitori naširoko očekuju da će Fed temeljnu kamatnu stopu za prekonoćno “parkiranje” novca u središnjici (više, HNB) povećati na sastanku 15. i 16. ožujka. Tržišta očekuju ukupno četiri korekcije u tekućoj godini.

>>>Središnje banke stvaraju 834 milijuna dolara na sat – 13.9 milijuna u minuti | BoA

Članovi FOMC-a također su postigli suglasje o “značajnom i postupnom smanjenju” apsolutno masivne imovine koju je Fed kupio u pandemijskim godinama. Banka se kroz dosadašnje operacije, uključujući bilancu prije pandemije, našla u posjedu obveznica čija vrijednost seže do gotovo 9 bilijuna dolara.

>>>kvantitativno popuštanje (tag)

Uobičajeno, očekivanja, a sada i konkretne najave stezanja monetarne politike u posljednjim danima izazivaju velike oscilacije i/ili teško “krvarenje” na američkom tržištu dionica koje u trenutku objave teksta i neposredno prije kraja radnog dana bilježe rašomon koji nagovještava burni četvrtak i potencijalno epohalna urušavanja monetarnoj politici izloženih sektora.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Fed najavio izlazak iz pandemijskog režima i zauzdavanje inflacije, poljuljao tržišta […]

Comments are closed.