Biznis i ekonomija

Fed nastavio snažno stezanje monetarne politike

Jerome Powell; Foto: Cameron Smith/White House

Federalne rezerve (Fed), najmoćnija središnja banka svijeta, u srijedu su nastavile sa snažnim stezanjem monetarne politike za tri četvrtine postotnog boda i referentu kamatnu stopu odredile u rasponu od 3.00%-3.25%, potvrđujući odlučnost da inflatorne pritiske zauzdaju i po cijenu recesije.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Banka je projicirala daljnju korekciju i povećanje stope na 4.40% do kraja godine prije potencijalnog vrhunca na 4.60% u idućoj godini, što se, ugrubo, podudara s očekivanjima tržišta.

Fed je još jednom revidirao prognoze gospodarskog rasta u 2022. uz procjenu da će on na godišnjoj razini iznositi malaksalih 0.2% da bi se u 2023. povećao na 1.2%.

Stopa nezaposlenosti, jedan od glavnih pokretača povratne sprege između rasta cijena i plaća, ove bi se godine trebala povećati s 3.7% na 3.8% i potom na 4.4% u 2023. godini.

>>>Stezanje monetarne politike još ne guši američko gospodarstvo

Banka drži da se inflacija na ciljanu razinu od 2% neće vratiti prije 2025. godine i stope ne namjerava smanjivati prije 2024. godine.

“Vijeće je snažno predano povratku inflacije njezinom cilju od 2%,” ponovili se u izjavi o odluci iz Feda.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Velimir Šonje u svom Ekonomskom labu nudi uvide i promišljanja o posljednjim odlukama najsnažnije središnje banke svijeta, Federalnih rezervi, i njezinoj odlučnosti da […]

Comment here