Biznis i ekonomijaPreporučeno

Fed smanjio kamatne stope, Powell ‘iznevjerio’ Trumpa

Američka središnja banka u srijedu je smanjila kamatne stope za financijski sustav u potezu koji odudara od dosadašnje prakse.

Šef Feda Jerome Powell odluku pravda znacima usporavanja globalne ekonomije, trgovinskim napetostima i inflacijom koja je ispod ciljane razine od 2 posto iako SAD bilježi punu zaposlenost što bi u teoriji trebalo povećati cijenu proizvoda i rada.

>>>Nestala je veza između visoke zaposlenosti i rasta plaća: Powell

“Dopustite mi da budem jasan – ovo nije početak duge serije rezova,” izjavio je Powell na konferenciji za novinare i odmah dodao da navedeno ne znači da će “biti samo jedno smanjenje stope”.

Fed je cijenu prekonoćnog zaduživanja za banke, primarne i sekundarne dilere u američkom financijskom sustavu smanjio za četvrtinu postotka i postavio u granice od 2.00% do 2.25% što su tržišta i očekivala, a američki predsjednik Donald Trump zahtijevao.

Trump je u prvoj reakciji na Twitteru ocijenio kako je “šef Feda iznevjerio” naciju jer nije nagovijestio agresivnije monetarno popuštanje. Prva reakcija financijskih tržišta, ovisnih o niskim kamatama i stvaranju novca, također je bila negativna i američke burze odvela u “crveno”. S&P 500 indeks je dan završio s padom od 1.1%.

“Što je Tržište željelo čuti od Jaya Powella i Federalnih rezervi je da ovo znači početak dugotrajnog i agresivnog ciklusa smanjenja kamatnih stopa koje bi držalo korak s Kinom, Europskom unijom i drugim zemljama širom svijeta,”

Donald Trump

Dva glasa protiv

Odluku o smanjenju kamatne stope nisu podržala dva člana upravnog vijeća Federalnih rezervi, šef bostonskog Feda Eric Rosengren i predsjednica podružnice u Kansas Cityju, Esther George.

“Ovo je najviše neslaganja koje smo imali u sadašnjem Fedu; imali smo dva sokolska neistomišljenika o toj odluci,” komentirao je Eric Donovan, generalni direktor za devizne i kamatne stopa u INTL FCStoneu za Reuters.

>>>Trump traži manipulaciju dolara

Rosengren i George su izrazili sumnju o potrebi smanjenja kamatne stope uslijed aktualne ekonomske ekspanzije, najniže stope nezaposlenosti u SAD-u u posljednjih pola stoljeća i snažne potrošnje. Njihovo gledište odgovara dosadašnjoj praksi Feda.

No, na drugoj strani bojišnice je Trump čija administracija otvoreno utječe na monetarnu politiku i neovisnost američke središnje banke.

“Što je Tržište željelo čuti od Jaya Powella i Federalnih rezervi je da ovo znači početak dugotrajnog i agresivnog ciklusa smanjenja kamatnih stopa koje bi držalo korak s Kinom, Europskom unijom i drugim zemljama širom svijeta,” rekao je američki predsjednik nakon objave odluke. “Kao i obično, Powell nas je iznevjerio.”

>>>Stephanie Kelton predviđa kraj neovisnosti središnjih banaka

Fed drži da bi današnje smanjenje kamatnih stopa trebalo pomoći vraćanju inflacije na ciljanih 2%.

Nekolicina komercijalnih banaka, uključujući JPMorgan Chase & Co (JPM.N) i Citigroup Inc (C.N), najavilo je nakon odluke da će klijentima ponuditi povoljnije uvjete kreditiranja u širokom spektru.