Biznis i ekonomijaPreporučeno

Fed smanjio kamatne stope, signalizirao stanku

Američke federalne rezerve u srijedu su još jednom smanjile kamatne stope za posuđivanje novca u financijskom sustavu uz signal da podižu ljestvicu za slične poteze u budućnosti što je, sad već neizbježno, izazvalo ljutnju američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Mi ćemo biti jako ovisni o podacima. Mi nismo na unaprijed određenom kursu i naše ćemo odluke donositi sa sastanka na sastanak,”

Jerome Powell

>>>Trump američke središnje bankare nazvao ‘tupoglavcima’: monetarna politika

Šef Feda, Jerome Powell, je izglede za američku ekonomiju okarakterizirao “povoljnima” rekavši kako je smanjenje stope dizajnirano kao “osiguranje protiv tekućih rizika”, uključujući usporavanje globalnog rasta i trgovinske sukobe.

“Ako se ekonomija pogorša, tada bi opsežnija serija smanjenja stopa mogla biti prikladna,” rekao je na tiskovnoj konferenciji nakon što je Fed na vijećanju odlučio smanjiti ključnu stopu za prekonoćno zaduživanje među bankama za četvrtinu postotnog boda što ih stavlja u lepezu od 1.75% do 2.00%. Banka je sličan, ne nužno nužan potez povukla i u kolovozu.

“Mi ćemo biti jako ovisni o podacima. Mi nismo na unaprijed određenom kursu i naše ćemo odluke donositi sa sastanka na sastanak,” dodao je Powell čije je riječi predsjednik Trump pozdravio s pokudama, uključujući ocjenu da Fed “nema hrabrosti, nema razuma, nema vizije!”.

Objavljeni podaci o prognozama svih 17 krojača smjernica američke monetarne politike otkrivaju veliku neslogu u procjenama budućih poteza. Sedam dionika očekuje još jedno smanjenje kamata do kraja godine, pet drži da je aktualni rez posljednji u 2019., dok je drugih pet naizgled bilo i protiv aktualnog smanjenja, navodi Reuters.

“Postoji puno neizvjesnosti” oko buduće putanje smanjenja stopa i ekonomskih izgleda, rekao je Powell.

>>>Nestala je veza između visoke zaposlenosti i rasta plaća: Powell

Možda najzanimljivije, on je u obraćanju javnosti natuknuo da bi središnja banka mogla ponovno povećati svoju bilancu, što podrazumijeva neku vrstu kvantitativno popuštanja, odnosno stvaranja novca.