PolitikaPreporučeno

Ferdelji: financijska situacija Grada Zagreba je stvarno loša

Uspješni gospodarstvenik i nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Vladimir Ferdelji izjavio je u srijedu da su GUP i čitav niz velikih projekata dimna zavjesa koja skriva “stvarno lošu financijsku situaciju u Zagrebu”, prenosi Hina.

>>>Arhitekti oštro osudili demokratski deficit u donošenju zagrebačkoga GUP-a

“Na svakoj sjednici imamo zaduživanja. Na prošloj smo imali planirana zaduživanja, a na ovoj neplanirana. Dakle, Zagrebu fali novaca za redovno poslovanje”, upozorio je na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine.

Ferdelji je rekao da Zagrebački holding, čije je rezultate revizija prihvatila s rezervom, traži 150 milijuna kuna kredita s “problematičnim obrazloženjima”, uključujući navod da se zajam traži za buduće, ali i investicije koje su u tijeku.

“Investicije koje su u tijeku, za njih je već napravljena javna nabava i po zakonu ne može se uopće ići u javnu nabavu ako nisu osigurana financijska sredstva,” upozorio je Ferdelji uz zaključak kako to znači da je ili prekršen Zakon o javnoj nabavi ili će se ta sredstva upotrijebiti za nešto drugo.

Moody’s o izravnoj zaduženosti, umjerenoj vjerojatnosti

Moody’s u izvješću prepoznaje “stalan pritisak od trgovačkog društva u stopostotnom vlasništvu Grada (holding) i od javnog gradskog prijevoza.”

Kreditna agencija Moody’s je u ažuriranom mišljenju od 2. svibnja 2019. povodom izmjene izgleda u pozitivne navela da “kreditni profil Grada Zagreba (Ba2 pozitivno) odražava njegovo dosljedno i razborito upravljanje proračunom, niske razine izravne zaduženosti, strateški značaj najrazvijenijeg i najbrojnijeg grada u zemlji, kao i umjerenu vjerojatnost da će Vlada Republike Hrvatske (Ba2 pozitivno) pružiti podršku Gradu ako se nađe u akutnoj krizi likvidnosti. Ocjena također uzima u obzir razborita kapitalna ulaganja, čime se ograničava akumulacija duga.”

Prema istom izvoru “izravni dug Grada bio je stabilan na 1,7 milijardi kuna, što predstavlja umjerenih 24% poslovnih prihoda u 2018. godini.”

Grad ove godine očekuje dospijeće oko 285 milijuna kuna duga.